Кардиолог открива: Ову храну једите два пута недељно и притисак ће вам бити „на нормали“

Г.С.
Foto: Илустрација

Ако имате проблема са хипертензијом, љекари саветују да унесете измене у исхрану, а за почетак да смањите количину бијелог хљеба, тестенине и пиринча.

Висок крвни притисак је једна од најчешћих болести на свету. Хипертензија додатно оптерећује органе и може да доведе до срчаног, можданог удара.

Један од начина да ово опасно стање држите под контролом је исхрана. Познато је да масна, калорична храна подиже притисак, а један од главних узрока хипертензије је висок унос соли. Љекари и нутриционисти истичу да здрава, добро избалансирана исхрана и те како може да помогне да се нормализује висок притисак.

А како постоје намирнице које га подижу, тако постоје и оне које помажу да се притисак регулише. Британски кардиолог, др Двејн Брајан саветовао је свима који муче муку са хипертензијом да једу масну рибу и поврће два пута недељно.

Његова препорука за хипертоничаре је да пређу на јеловник богат воћем, орасима, поврћем, масном рибом. Такође, савјетовао је и да се смањи унос тестенине од белог брашна, „обичног“ пиринча, као и белог хлеба.

Нутријент који је веома битан код проблема са хипертензијом је калијум. Истраживања показују да повећана количина овог минерала у исхрани може да смањи ризик од високог крвног притиска, али и поправи стање код оболелих од хипертензије, преноси Б92.

Калијум помаже да се уклони вишак соли из тела, а самим тим и регулише притисак. Налази се у парадајзу, лососу, слатком кромпиру, белом пасуљу и бананама.

Ове намирнице такође треба да буду укључене у вашу исхрану ако патите од хипертензије.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана