Кардиолог објаснио: На којој руци треба мјерити притисак

Г.С.
Foto: Илустрација

Мјерење крвног притиска је кључан дио очувања срчаног здравља и праћења потенцијалних проблема.

Правилно мјерење не само да помаже у тачном оцјењивању вашег здравља, већ и омогућава правовремено препознавање и управљање здравственим стањима. Ево како да правилно измјерите крвни притисак, укључујући на којој руци је најбоље мјерење обавити и колико дуго треба да траје.

Припрема за мјерење

Опустите се: Прије мјерења, побрините се да се опустите. Избјегавајте унос кофеина и никотина најмање 30 минута прије мјерења, и не вршите физичку активност непосредно прије мјерења. Сједите  у удобној столици с ногама равно на поду и руком у висини срца..

Одаберите прави тренутак: Мјерење треба обавити у мирном окружењу, када сте опуштени. Најбоље је мјерење вршити у исто вријеме сваки дан како бисте добили досљедне резултате.

Коју руку користити за мјерење

Десна или лијева рука: Препоручује се мјерење крвног притиска на истој руци сваки пут. У већини случајева, крвни притисак се мјери на левој руци, али ако имате специфичне медицинске разлоге, ваш љекар може препоручити мјерење на десној руци. Рука на којој се мери притисак треба бити опуштена и положена на равну површину у висини срца. Ако постоји значајна разлика у притисцима између двије руке, то треба да буде прегледано од стране љекара.

Како измјерити крвни притисак

Поставите манжетну: Ставите манжетну око горњег дијела надлактице, непосредно изнад лакта. Манжетна треба да буде чврста, али не превише затегнута. Требало би да буде постављена на око 2-3 цм изнад лакта.

Мјерење код куће: Ако користите аутоматски апарат, притисните дугме за почетак мјерења. Апарат ће аутоматски напунити манжетну, а затим је испустити док мјери крвни притисак. Аутоматски апарати су једноставни за употребу и обично приказују резултате на дигиталном екрану.

Мјерење код љекара: Ако се мјерење обавља код лекара, здравствени радник ће поставити манжетну и користити стетоскоп како би чуо звукове откуцаја крви док се манжетна постепено празни.

Трајање мјерења

Трајање процеса: Само мјерење обично траје око 1-2 минута. Ако користите аутоматски апарат, цијела процедура ће бити брза и једноставна, док код мануелног мјерења може потрајати мало дуже због потребе за слушање звукова стетоскопом.

Број мјерења: Препоручује се да мерење обавите барем два пута на свакој руци у размаку од 1-2 минута како бисте добили просјечне вриједности и осигурали тачност. Ако користите апарат код куће, пратите упутства произвођача и биљежите резултате.

Зашто је правилно мјерење важно

Тачност резултата: Правилно мјерење омогућава прецизне резултате, што је кључно за правилну процјену вашег здравственог стања. Непрецизни резултати могу довести до погрешних дијагноза и непотребних брига или занемаривања озбиљних проблема.

Праћење хипертензије: Редовно мјерење помаже у праћењу хипертензије или хипотензије, што може спријечити озбиљне здравствене проблеме као што су срчани удар, мождани удар и оштећење бубрега.

Прилагођавање терапије: Ако користите лијекове за регулацију крвног притиска, правилно мерење помаже у процени ефикасности терапије и може вам помоћи у разговору са вашим љекаром о прилагодбама.

Превенција компликација: Праћење крвног притиска омогућава правовремено препознавање и управљање факторима ризика за срчане болести и друге здравствене проблеме.

Правилно мјерење крвног притиска је једноставан, али виталан дио одржавања вашег здравља.

Ако имате било какве недоумице о техници мјерења или резултате вашег крвног притиска, обавезно се посавјетујте са вашим здравственим радником, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана