Какво је заправо психолошко тумачење наших снова

Г.С.
Какво је заправо психолошко тумачење наших снова

Сан се може објаснити као низ сензација, емоција, идеја и слика које се нехотице јављају у човјековом уму током одређених фаза током спавања.

Није заиста схваћено која је сврха и садржај снова, али они су свакако били предмет вјерског и филозофског интереса и тема научних спекулација током забиљежене историје.

Занимљиво је да је научно проучавање снова познато као Онеирологија.

Када се сања?

Снови се јављају током РЕМ фазе (брзо кретање очију) сна, јер је тада активност мозга велика и највише личи на будност. Континуирани покрети очију током сна идентификују РЕМ сан; међутим, снови се могу догодити током других фаза сна, али ти снови су мање памтљиви и много мање живописни.

Дужина снова

Наши снови варирају по дужини: могу трајати само неколико секунди, а познато је да трају између 20 и 30 минута. Разлог зашто неки људи могу да се присјете својих снова је тај што су се пробудили у РЕМ фази сна.

У просјеку, људи имају између три и пет снова сваке вечери, а неки имају и до седам; међутим већина наших снова се брзо заборавља. Чини се да наши снови имају тенденцију да трају дуже како ноћ одмиче и када имамо потпуни осмосатни сан, већина наших снова се јавља у типична два сата РЕМ-а.

Данашње објашњење снова

Данас многи људи виде снове као везу са несвијесним умом. Снови су различите природе, попут узбудљивих, застрашујућих, меланхоличних, магичних, авантуристичких, па чак и сексуалних.

Наши снови изгледају у распону од нормалних и обичних па све до бизарних и потпуно надреалних. Са изузетком луцидног сањања, догађаји који се дешавају у нашим сновима обично су ван човјекове контроле. Човјек је свијестан себе током луцидног сана. Понекад снови могу да усаде креативну мисао, дајући тако сањару осјећај инспирације.

Током култура и времена мишљења су се мијењала о значењу снова. Чини се да људи генерално подржавају фројдовску теорију снова, а то је да снови откривају скривене емоције и жеље. Друге теорије су да нам снови помажу у ријешавању проблема, у формирању меморије или да се јављају једноставно због случајне активације мозга.

Неки људи имају поремећај спавања у којем физички “одглумљују” своје снове током сна који се назива РЕМ поремећај понашања (РБД). У овом случају, “глумљење” снова може бити опасно за појединца и партнера у кревету.

Историја тумачења снова

Враћајући се у Мезопотамију прије око 5.000 година, најранији забиљежени снови су на глиненим плочама.

У римском и грчком периоду људи су вјеровали да су снови поруке послате директно од једног или више божанстава, од умрлих људи и да су они предиктори будућности. Затим су постојале културе које су практиковале инкубацију снова, чија је намјера била да гаје снове о пророчанствима.

Шта значе снови?

Почетком 1900 -их Сигмунд Фројд је опширно писао о теорији снова и њиховом тумачењу.

Фројд је вјеровао да су снови манифестација наших најдубљих стрепњи и жеља, често повезани са потиснутим опсесијама из дјетињства или сјећањима. Осим тога, вјеровао је да готово свака тема из снова, без обзира на њен садржај, представља ослобађање од сексуалне напетости.

У Фројдовом тумачењу снова 1899. развио је психолошку технику помоћу које се снови могу тумачити; такође је смислио низ смјерница које ће нам помоћи да разумијемо мотиве и симболе који се појављују у нашим сновима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана