Каква исхрана треба бити у вријеме новогодишњих презника

Tanjug
Foto: Twitter

БЕОГРАД - Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановиц Батут издао је упуство каква исхрана треба бити у вријеме новогодишњих презника, а уколико је исхрана неумјерена може да дође до угрожавања здравља.

Како су саопштили у овом периоду је смањена физичка активност, мањи је унос свежег воћа и поврћа,  а оброци су обично калорични и често се заборавља на умјереност у исхрани.  
    
"Поред повећања тјелесне масе, може доћи и до хипертензије, до повећања вриједности холестерола, триглицерида, шећера у крви. Имајући све ово у виду, не би требало да заборавимо на умјереност у исхрани и на правилно распоређене оброке у току дана и у овом празничном периоду", истиче се у саопштењу. 
    
Како се наводи, грешка коју грађани праве током празника је да ручак или вечеру чекају, како су навели "празог" стомака и да је то грешка. 
    
"Уколико прескочимо доручак или ручак, бићемо гладни и сигурно нећемо бити умерени у исхрани. Уместо да одаберемо мање количине неколико јела, ми ћемо се прејести и наредни дан ћемо дочекати са осећајем тежине и надутости у стомаку. Временом, ако се на тај начин хранимо из дана у дан, постоји могућност да дође до раније поменутих последица по здравље", додаје се у саопштењу. 
    
Одржавање здравих навика подразумијева да  току дана имамо редовне оброке и да будемо умјерени у храни без обзира што су празници. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана