Како тинејџери и пензионери утичу на пораст полно преносивих инфекција

Она
Како тинејџери и пензионери утичу на пораст полно преносивих инфекција

Тинејџери и пензионери подстичу пораст сексуално преносивих инфекција док гонореја и сифилис достижу рекордно висок ниво, показују званични подаци.

У Енглеској је прошле године дијагностиковано 401.800 нових полно преносивих инфекција, што је 4,7 одсто више у односу на 383.789 у 2022, према подацима Агенције за здравствену безбједност Уједињеног Краљевства. Највећи раст у односу на претходну годину забиљежен је код дјеце узраста 13 и 14 година, гдје је тај број порастао за скоро петину (19,5 одсто), на 459. Слиједе пензионери од 65 и више година, а број нових случајева је порастао за 18,2 одсто на 2.88.

Шта стоји иза овог феномена?

Тинејџери се упуштају у ризичан незаштићени однос након упознавања преко апликација за састанке, док пензионери започињу нове односе након развода или након што им је преминуо партнер.

Такође је изражена забринутост због тога што дјеца копирају оно што виде у филмовима за одрасле, садржај којем се слободно може приступити на мобилним телефонима. Прошле године је дијагностиковано 85.223 случаја гонореје, што је највећи број откако је регистрована 1918. године. Здравствени званичници упозоравају да су неки сојеви отпорни на антибиотике и кажу да инфекција може изазвати бол, исцедак и неплодност.

У међувремену, случајеви сифилиса су на највишем нивоу од 1948. године, са 9.513 дијагностикованих случајева прошле године. Док је већина случајева дијагностикована међу геј мушкарцима, УКХСА је саопштила да постоји већи „пропорционални пораст“ дијагноза сифилиса међу хетеросексуалним мушкарцима и женама.

Хламидија је чинила скоро половину свих откривених нових СПИ, са 194.970 дијагноза у 2023. Било је и 27.167 првих епизода гениталног херпеса и 26.133 нових гениталних брадавица.

- Сексуално преносиве болести могу имати велики утицај на ваше здравље без обзира на године, пол или сексуалну оријентацију. Најбољи начин да смањите ризик од инфекције је да доследно и правилно користите кондом са новим или повременим партнерима - истако је епидемиолог Мухамед Хашим, а преноси Она.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана