Како су Ковид-19 и рад на даљину промијенили наше ментално благостање?

Mр сци др мед Александар Пејић
Како су Ковид-19 и рад на даљину промијенили наше ментално благостање?

Да ли се икада осјећате уморније него прије, иако вам је канцеларија сада у дневном боравку?

Многи од нас су се надали да ће рад од куће донијети више слободе, мање стреса и бољи баланс између приватног и пословног живота. Међутим, сада се суочавамо с другачијом стварношћу: осјећај изолације, константна повезаност, и немогућност да направимо јасну границу између посла и одмора.

Како су ови скривени ефекти пандемије промијенили наше ментално благостање, и шта можемо учинити да се прилагодимо "новој нормалности"?

Пандемија је донијела са собом многе промјене, а рад на даљину је постао један од највидљивијих аспеката. Иако су се многи првобитно радовали уштеди времена на путовању до посла, у међувремену су схватили да дом није нужно увијек и уточиште. Конференцијски позиви, састанци без краја и константна присутност е-маила, преплавили су наш дневни ритам, док су истовремено личне интеракције постале ријеткост.

Студија из 2022. године је показала да је више од 60% радника који раде од куће пријавило осјећај повећане анксиозности и усамљености. Зашто се осјећамо тако, и како да се боримо против тога?

Дугорочне посљедице пандемије на ментално здравље

1. Осјећај изолације

Док смо се некада виђали с колегама на паузи за кафу, сада смо сами, суочени са сопственим мислима.

Недостатак друштвених контаката може значајно утицати на наше ментално здравље, водећи до осјећаја усамљености, па чак и депресије. Човјек је друштвено биће, а пандемија нас је удаљила од тих кључних, свакодневних интеракција које су чиниле велики дио наше социјалне подршке.

2. Замагљена граница између посла и одмора

Рад на даљину често значи да нема јасне разлике између времена за посао и времена за породицу или одмор. Ово доводи до сагоријевања, јер смо увијек "доступни". Када је радни простор и животни простор исти, тешко је искључити се и заиста се опустити.

3. Анксиозност због неизвјесности

Током пандемије, многи су искусили страх од болести, економске неизвјесности или губитка вољених особа. Тај страх може оставити дугорочне посљедице на наш ум, чинећи нас стално забринутима за будућност.

Како бисмо повратили осјећај баланса, постоји неколико корака које можемо предузети:

• Уведите структуру у свој дан. Покушајте да започињете и завршавате посао у исто вријеме сваки дан.

Оставите простор за паузе, и испланирајте вријеме које ћете посветити себи - као да сте физички отишли из канцеларије.

• Креирајте посебни радни простор. Ако је могуће, одвојите дио стана или куће који ће служити искључиво за рад. Када завршите с послом, напустите тај простор. Ова физичка граница може помоћи вашем уму да се одмори када радни дан заврши.

• Одржавајте социјалне контакте. Иако су лични сусрети можда рјеђи, одвојите вријеме за онлине дружења с пријатељима или колегама. Редовни разговори, па чак и видео позиви, могу помоћи да се осјећате мање изоловано.

• Пронађите нову рутину. Пандемија је промијенила начин на који живимо, али то не мора бити лоша ствар. Размислите које нове хобије можете усвојити - можда вртларење, кухање или цртање. Ове активности могу вам донијети радост и осјећај испуњености.

Пандемија је без сумње промијенила наше животе, али она нам је такође дала и прилику да поново дефинишемо што значи бити у балансу. Марио Кинтана је рекао: *"Немојте чекати да прође олуја, научите плесати на киши."

Морамо научити како да се прилагодимо овој новој стварности и да извучемо најбоље из ње.

Који је ваш први корак ка бољем менталном здрављу? Можда ћете данас искључити лаптоп на вријеме, можда ћете назвати пријатеља кога дуго нисте чули.

Сјетите се, није срамота потражити помоћ, разговарати о својим осјећањима и радити на свом менталном здрављу.

 Да ли сте се икада осјећали изоловано због рада на даљину?

 Шта вас може учинити срећнијим док радите од куће?

 Који корак ћете данас направити да повратите контролу над својим менталним благостањем?.

Аутор је специјалиста психијатрије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана