Како спријечити топлотни удар?

ГС
Како спријечити топлотни удар?

БАЊАЛУКА - Тропске врућине могу да изазову озбиљне здравствене тегобе и код потпуно здравих људи. Проблеми топлотног удара и сунчанице могу да се препознају, али и избјегну на вријеме уколико припремимо наш организам на ове климатске услове.

Да не би дошло до топлотног удара, односно сунчанице, неопходно је припремити организам за врућине – треба пити много течности, спавати добро, не излазити у подне, носити лагану одјећу.

-Исхрана мора бити разноврсна, богата свјежим воћем и поврћем. Међутим, ми љети немамо много времена. Вријеме проводимо поред ријеке и заборављамо на свјеже воће и поврће. Више тога користимо у зимском периоду, јер знамо да нам је слаб имунитет - каже специјалиста опште медицине, докторка Бисерка Обрадовић за Уну.

Осим здраве исхране, неопходна је и физичка активност – али умјерена.

-Физичка активност која је у јутарњим и вечерњим сатима, никако не у подне, и физичка активност која је не тако интензивна, као по неком хладном времену. Већ физичка активност која је дозирана, јер знамо да смо доста енергије изгубили на савлађивање високе температуре - објашњава она.

Докторка Обрадовић упозорава да смо љети посебно подложни и вирусним, односно бактеријским инфекцијама, стрептококним упалама и гнојним ангинама.

-Климе морају редовно да се чисте, јер у климама имамо доста бактерија, посебно бактерије легионеле које изазивају упалу плућа. Те легионеле имамо и у стајаћој води, када нисмо дуже у стану прва вода коју узмемо из чесме морамо да је пустимо - истиче она.

Симптоми сунчанице, односно топлотног удара:

-јака главобоља

-сува кожа

-стално повећање тјелесне температуре

-вртоглавица, немир, поспаност и повраћање

-зујање у ушима, поремећај вида, несвјестица

-убрзан пулс, плитко и убрзано дисање.

Докторка је, такође, посавјетовала да када дође до колабирања организма, никако не треба особу поливати хладном водом или шамарати – пошто то организму направи додатни шок и стрес. Најбоље је особу положити на под, односно бетон, раскомотити је и подићи јој руке и ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана