Како смањити знојење

ГС
Како смањити знојење

Прекомјерно знојење током љета може да буде велики проблем. Непријатан је осјећај бити по цијели дан мокар од главе до пете, а јавља се и непријатан мирис.

На срећу, може да се ублажи врло једноставно – одређеним намирницама, чајевима, купкама и облозима. Пробајте!

Сок од парадајза

Знојење ћете сигурно смањити ако сваког дана попијете три чаше хладног сока од парадајза. Најбоље је да буде свеже направљен, али може и домаћи флаширани парадајз сок. После пет недјеља ћете примијетити значајну разлику и тада можете да почнете да пијете мању количину – једну чашу дневно.

Чај од жалфије

Жалфија дјелује као антиперспирант. Такође је богата магнезијумом и витамином Б, који утичу на активност знојних жлијезда. Кашичицу жалфије ставите у шољу (250 мл) прокувале воде, поклопите и нека одстоји пет минута. Проциједите, кад се охлади исциједите мало лимуна и пијте овако припремљен чај два пута дневно. Једну кашичицу чаја ставите у двије шоље кључале воде. Кад се охлади на собној температури, натопите газу или пешкирић и пребришите дијелове тијела који се највише зноје.

Лимун као антиперспирант

Познато је да лимун може да контролише знојење тијела. Сок од једног лимуна сипајте у чашу воде, натопите овом мјешавином фротирску рукавицу или пешкирић и премажите тијело, посебно дијелове гдје се највише знојите. Послије 20 минута се истуширајте хладном водом. Радите то једном дневно. Не треба одмах излазити на сунце.

Облог од црног чаја

У четири шоље прокувале воде ставите двије кесице црног чаја и оставите да одстоји 10 минута. Натопите пешкир чајем и пребришите њиме врат, пазухе, леђа, лице, стопала, дланове. Да би се знојење смањило, овај третман треба примјењивати једном дневно, у трајању од неколико седмица. Састојци црног чаја утичу на смањивање знојења, а такође уништавају бактерије које стварају непријатан мирис тијела.

Купка за стопала

Потопите стопала у купку са сирћетом и мање ће се знојити. У литар топле воде сипајте пола шоље алкохолног сирћета. Потопите стопала и држите их тако око пола сата. Послије тога их осушите тапкањем меким чистим пешкиром или папирним убрусом. Стопала морају да буду потпуно сува. Важно је да после ове купке стопала не испирате водом, јер је потребно неко вријеме да сирће продре кроз поре. Стопала ће вам сатима бити сува.

Поврће које расхлађује

Постоји поврће које снижава температуру тела, тако да ће вас расхладити и на тај начин спријечити да се знојите. Најбољи у томе су краставац, зелена салата, шпинат, ротквице. Они садрже велику количину воде, захваљујући чему помажу телу да се ослободи вишка топлоте и тако га расхлађују. Једите ово поврће сваког дана.

Сусам са јогуртом

Током лета, свако јутро поједите кашику сусама са мало јогурта. Сусам, такође, помаже у снижавању температуре тела на природан начин. Сви који су пробали ову мјешавину, кажу да им је помогла да се мање зноје током дана, пише Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана