Како смањити апетит узрокован стресом?

GS
Foto: Freepik

Да ли вам се дешава да пожелите да поједете чоколаду након стресног дана на послу? Или да навалите на кесицу чипса? Нисте једини! Стресни догађаји активирају реакције у тијелу које повезују метаболизам и доживљај награде и утјехе.

Хронични стрес у људима буди апетит који доводи до емоционалног преједања. Има ту и психолошких, али и физиолошких разлога. Ниво кортизола, хормона стреса, појачан дужи период времена, доводи до повећаног апетита, као и повећања тјелесне тежине и складиштења масти у наслагама.

Истраживачи Медицинског факултета ,,Џон Хопкинс" потврђују да је највећи ризик од преједања касно поподне и увече. Зато је важно да сви који су склони овој навици имају унапријед испланиран и припремљен лаган оброк, сачињен од здравих намирница. У супротном, навалићете на брзу храну.

Ако сте љубитељ слатког, можете да комбинујете јабуку са орашастим плодовима, што ће вас заситити и обезбедити неопходне нутријенте, а ако више волите слано, потрудите се да увијек имате хумус и крекере, као и тврдо кувана јаја. 

Током јела оставите по страни све друго. Немојте да се забављате гледањем телевизије ни читањем вијести на телефону. Посветите се искључиво храни и једите полако. 

Контролишите своје порције. Одвојите само дневну порцију, а остало вратите у фрижидер. Ако сте још гладни кад завршите оброк, сачекајте барем пола сата и на тај начин допустите мозгу да прими информацију о ситости, преноси НајженаАло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана