Како се вади крпељ

ГС
Како се вади крпељ

Људи све више времена проводе у природи, па је већа опасност од уједа крпеља. Шта да радите када се то деси?

Ујед крпеља не боли, а место убода не сврби.

Симптоми почињу недјељу до мјесец дана након уједа. Први знак је црвенило око мјеста убода. Промјена на кожи је праћена појавом симптома сличних грипу (главобоља, грозница, малаксалост, болови у зглобовима), који трају неколико недјеља уколико се особа не јави љекару који ће одредити антибиотску терапију.

Озбиљније компликације се јављају недјељама и мјесецима након уједа крпеља, наводи се на сајту Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

@j9naturally Easy Hack for Ticks Dr. Janine offers a simple tip for dealing with tick bites. Simply apply peppermint essential oil on a cotton swab and gently rub it around the tick bite area. This will cause the tick to back out since they aren&39;t fond of peppermint, allowing you to safely remove them. In addition, Dr. Janine suggests taking herbal medicines such as echinacea, astragalus, and ginseng to boost your immune system and protect your body against ticks and other harmful organisms. ticks lymedisease tickremoval wellness original sound - doctorjanine Bowring, ND

-Јавите се љекару у прва 24 сата. Не стављајте никаква хемијска средства на то мјесто (етар, алкохол, бензин) и не покушавајте сами да извадите крпеља јер се притиском и гњечењем мјеста убода крпељ може раскомадати, а рилица отићи још дубље. У свакој здравственој установи, обучено особље ће крпеља извадити у цјелости – поручују, пише najzena.alo.rs.

Шта да радите ако нисте близу амбуланте?

Уколико је ово случај, морате сами да га извадите. Докторка Џенин Боуринг је на свом ТикТок профилу објаснила најбољи начин. Узмите штапић за уши и намажите га есенцијалним уљем нане. Докторка каже да крпељи не воле тај мирис, па ће се брзо откачити с коже, а онда га само баците. Уместо штапића за ушу можете да узмете чачкалицу и ставите на врх мало ватице коју ћете натопити чајем од нане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана