Како се ријешити бора око усана и којим начинима можемо ефикасно да подмладимо кожу

ГС
Foto: Илустрација

Иако не можемо у потпуности зауставити старење коже, постоји много начина да наша кожа изгледа најбоље.

Боре око усана могу бити резултат вишеструког начина живота и генетских фактора, али ако желите да их ријешите, постоји много начина да их спријечите и третирате, од промјена начина живота до производа за његу коже и третмана на клиникама, без обзира на ваше године.

Зашто настају боре на уснама?

Постоји више разлога због којих се боре на уснама могу формирати. Прије свега, линије и боре око уста (или периоралне боре) узроковане су истим факторима који изазивају појаву линије и бора на остатку лица. Старењем кожа постепено губи колаген и еластин, постаје сува, а на крају долази до губитка масноћа и мишића, што све доприноси појави финих линија, бора и евентуално до опуштене коже.

Ипак, кожа око усана је посебно склона борању јер је ту најтања и најбитније - јер је мишиће на овом дијелу највише користимо. Поред тога, генетика и животни стил такође могу да играју улогу у развоју бора око усана. Тако се на генетске предиспозиције веома мало може утицати.

Како третирати боре уко усана?

1. Позабавите се животним навикама

Спољни фактори доприносе настанку финих линија и бора, при чему УВ оштећење од сунчевих зрака највише доприноси укупном старењу коже. Сматра се да је око 80% старења коже посљедица УВ оштећења. Дакле, не само да је важно заштитити своју кожу од сунца, већ може помоћи и престанак пушења.

Пушачи обично развијају дубоке вертикалне линије на кожи изнад горње усне. Дим цигарета ствара слободне радикале, који оштећују еластин и колаген коже, убрзавајћи старење коже. Осим тога, чин сталног "пућења" усана такође може допринијети настанку бора на овом дијелу лица. Дакле, ако тренутно пушите најбоље је да престанете уколико желите да се ријешите бора на уснама.

Сљедећа животна навика може бити донекле изненађујућа, али ако редовно пијете кроз сламку, то такође може допринијети појави бора око усана.

2. Редовно носите креме са заштитним фактором

Веома је битно да пазите како се и колико излажете Сунцу. Уколико то радите, препорука је да увијек стављате креме са СПФ-ом како бисте блокирали штетне УВ зраке.

Препорука је да носите крему за сунчање широког спектра, најбоље фактор 50 током цијеле године, чак и када је напољу облачно или хладно. УВА зраци продиру дубоко у кожу, уништавајући еластин и колаген и присутни су током цијеле године и могу да продру кроз прозоре.

3. Користите ретинол

Ретиноиди могу бити корисни у лијечењу финих линија и бора око усана. Они су уједно и састојак за који је доказано да побољшава изглед коже, те не чуди што их дерматолози деценијама користе у ту сврху. Третиноин је најснажнији ретиноид, али је доступан само на рецепт, те је битно да се прво посаветујете са стручњацима.

Битно је истаћи да кожа око усана може бити прилично осјетљива и склона иритацији, па је савјет да почнете са њежнијим ретиноидом (као што је ретинил палмитат, ретинол или ретиналдехид) и не заборавите да кожу "тампонирате" слојем хидратантне креме прије наношења производа. Такође, ретиноиди могу учине да будете осјетљивији на сунчеву свјетлост током првих неколико мјесеци употребе, а такође их разграђује и сунце, па их увијек укључите у своју вечерњу рутину његе.

4. Користите хијалуронску киселину и пептиде

Иако хидратантни састојци попут хијалуронске киселине можда не дају драстичне резултате као третмани у клиници, они могу и те како помоћи да постану мање видљиве и спријечити појаву нових линија. Хијалурон јача баријеру коже, а најбоље резултате даје уколико уврстите у рутину његе и хидратантну крему са глицерином или церамидима.

Поред ретинола и његе коже на бази хијалуронске киселине, такође може бити корисно да у своју рутину укључите пептиде јер појачавају производњу колагена и затежу кожу.

5. Инјекције као крајње рјешење

Инјекције су рјешење уколико имате изразито дубоке боре око усана. Стручњаци тврде да је кремама овакав проблем тешко ријешити, и најчешће је потребно око 6 мјесеци прије него што видите било какав помак.

Третмани ботоксом и дермални филери дају инстант побољшање, а док се ботокс користи за такозване боре "смијалице", дермални филери баш из разлога што садрже хијалуронску киселину и стимулишу производњу колагена, бољи су за предио изнад усана.

6. Третмани за обнављање епидерма коже

Осим инјекција, третмани за обнављање епидерма могу бити користи у третирању финих линија око уснана. Један од популарних начина су различити ласери, хемијски пилинзи и дермоабразија, преноси Б92.

Свака од ових техника укључује уклањање горњих слојева коже како би се открила глатка, блиставија кожа, а истовремено се повећава производња колагена како би се побољшао изглед финих линија и бора."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана