Како промјене времена утичу на здравље човјека?

GS
Foto: Twitter

Промјене времена имају дубок утицај на здравље човјека и представљају важан аспект наше свакодневице.

Прва ствар коју примјећујемо су климатски фактори. Нагле промјене температуре, влажности и атмосферског притиска могу изазвати бројне проблеме. На примјер, нагле промјене температуре могу погоршати симптоме болести као што су артритис или мигрена. Такође, влажно вријеме може изазвати проблеме са дисањем код особа које имају астму или алергије.

Промјене времена такође могу утицати на наше расположење. Током облачних и кишних дана, многи људи се осјећају уморно и меланхолично. То се повезује са смањеним нивоом сунчеве свјетлости и мањком витамина Д, што може допринијети депресији.

Поред тога, промјене времена често доводе до сезонских болести. У хладним зимским мјесецима, грипа и прехладе постају чешће због затворених простора и контакт с болесним особама. С друге стране, топлије вријеме може изазвати алергије због повећане концентрације полена у ваздуху.

Важно је напоменути да свако реагује на промјене времена на свој начин. Неки људи су осјетљивији од других и могу доживјети веће проблеме током промјенљивих временских услова.

Како бисмо очували своје здравље, важно је пратити временске прогнозе и прилагодити своје навике и активности у складу с њима. Такође, редовни прегледи код љекара и адекватна исхрана и физичка активност могу помоћи у јачању имунолошког система и смањењу утицаја промјена времена на наше здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана