Како промјена на стопалима може указивати да нешто није у реду са вашим срцем

ГС
Foto: Илустрација

Срце је витални орган задужен за пумпање крви, па је важно да буде потпуно исправно, јер посљедице могу бити фаталне.

Кардиоваскуларне болести су међу највећим убицама на свијету, а према подацима Британске фондације за срце, више од милион људи у Великој Британији живи са срчаном инсуфицијенцијом.

Национална здравствена служба свакодневно едукује о симптомима срчаних болести, укључујући бол у грудима. Међутим, постоји много других мање познатих знакова који, ако смо свјесни, могу да нам спасу животе, укључујући отечене ноге.

Професор Дејвид Њуби, из Британске фондације за срце на Универзитету у Единбургу, истиче да посебну пажњу треба да посвећујемо зглобовима.

„Промјене на стопалима не треба занемарити, посебно ако зглобови постану знатно отечени, јер то може бити знак срчане инсуфицијенције“, рекао је Њуби.

Истиче и да врло често постоје и многи други узроци, попут лијекова за крвни притисак. Међутим, важно је знати да оток може да се јави и на другим дијеловима тијела, што такође може да упозори на срчану инсуфицијенцију.

Дакле, хронична срчана инсуфицијенција такође може изазвати оток у предјелу стомака. Ово стање такође може изазвати накупљање течности у плућима, познато као плућни едем, и може довести до кратког даха.

Како објашњава професор Њуби, отечени дијелови тијела могу настати због предугог сједења, једења великих количина слане хране, предменструалног синдрома или трудноће. Поред тога, то је такође нежељени ефекат лијекова за крвни притисак, НСАИЛ, стероида и дијабетеса.

Због тога би било најбоље провјерити да ли постоје други симптоми срчаних обољења, као што су: бол у грудима, знојење, бол у руци, нози, вилици или леђима, знојење, бол у стомаку, осећај гушења, екстремни умор и неправилан рад срца, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана