Како престанак пушења утиче на смањење ризика од рака

Танјуг
Како престанак пушења утиче на смањење ризика од рака

СЕУЛ - Престанак пушења смањује ризик од рака у било којем узрасту, показали су резултати најновије студије јужнокорејских научника.

Истраживања су показала да се шансе за развој рака смањују за 50 одсто најмање 15 година након престанка пушења, објавио је "Гардијан".

Студија је такође показала да ризик од рака плућа опада још више, посебно код оних који су престали да пуше прије средњих година.

Истраживачи су анализирали медицинске податке готово три милиона грађана Јужне Кореје који су имали здравствене прегледе од 2002. године и надаље и забиљежили случајеве рака, укључујући туморе плућа, јетре, желуца до 2019. године.

Током студије, код готово 200.000 особа дијагностификован је рак.

Истраживање је спровео Национални центар за рак који се налази у близини Сеула.

Након просјечног праћења од 13 година и пет мјесеци, ризик од рака плућа код оних који су престали да пуше пао је за 42 одсто, са мањим падом од 27 одсто за карцином јетре и 14 одсто за карцином желуца у поређењу са онима који су наставили да пуше.

Према студији, код пушача који су престали да пуше прије 50. године ризик од рака плућа је пао за 57 одсто током периода праћења у поређењу са онима који су наставили да пуше.

Они који су престали са 50 или више година имали су за 40 одсто смањење ризика од рака плућа током тог времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана