Како помоћи дјетету код уједа комарца: Ублажите свраб и оток уз ове кораке

GS
Foto: X.com

Дијете вјероватно неће ни примијетити када га уједе комарац, али ће то схватити нешто касније, када се јави свраб.

Не постоји ништа што може да помогне да у потпуности заштитите своје дијете од уједа комараца, али постоје неке ствари које могу да смање шансе да се то деси.

Покушајте да се држите даље од мјеста гдје се комарци гнијезде или их има доста, попут канти за смеће, малих базена с водом, непокривене хране, баште. Такође, имајте на уму да стајаћа вода, попут оне у базенчићима за дјецу, привлачи комарце, па је пожељно да је мењате једном недељно, јер се ови инсекти у њој размножавају.

Избјегавајте да боравите напољу у сумрак, када су комарци најактивнији.

Обуците дјетету одјећу дугих рукава и ногавица ако идете негде гдје знате да ће бити пуно комараца.

Користите репелент на деловима коже који су откривени, али избегавајте да прскате ове производе на лице или шаке малишана. Можете напрскати репелент и на одјећу, ради додатне заштите.

Шта да радите када комарац уједе дијете

Спријечите отоке тако што ћете ставити лед на мјесто уједа.

Ублажите свраб каламином или користите хидрокортизон крему за уједе уколико је то потребно.

Објасните дјетету да се не чеше. Оштри малени нокти могу да оштете кожу око места уједа, а кроз те ситне ранице могу да уђу бактерије. Покушајте да објасните детету да ће чешање и копање само погоршати свраб и скратите му нокте колико је то могуће.

Обратите пажњу на симптоме болести. Најчешће су уједи комараца потпуно безазлени, али ови инсекти могу да пренесу и болести, попут грознице Западног Нила. Четири од пет заражених људи не знају да су болести, према информацијама Центра за контролу и превенцију болести.

Ипак, требало би да будете обазриви ако приметите симптоме, који укључују грозницу, главобољу, мучнину и повраћање. У том случају, јавите се љекару уз напомену да је дете недавно имало уједе комараца.

Такође, јавите се љекару уколико приметите знаке инфекције који се јављају најчешће усљед инфекције, јер се дијете чеше или раскопа уједе. Знаци инфекције који могу да се јаве су црвенило, оток или гној или је мjесто уједа топло на додир, пише whattoexpect.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана