Како омиљена јела прилагодити дијеталној исхрани

ГС
Foto: Илустрација

Нутриционистица Ејми Годсон објаснила је да се током покушаја мршављења не морате одрећи хамбургера или пице те појаснила како ова јела прилагодити вашој дијети и учинити их здравим.

Када размишљате о дијети, фокусирате се на храну која је здрава за вас, елиминишући све нездраве намирнице. Међутим, према нутриционистици Ејми Годсон постоји храна која је стекла негативну репутацију, али се заправо можете конзумирати док покушавате смршавити.

Годсон је ауторица књиге "The Sports Nutrition Playbook" те је за Eat This! открила да постоје начини како избјећи ригорозна правила и заправо појести пицу или хамбургер док пратите дијету.

Хамбургер

"Већина људи када помисли на хамбургере сматра да их ни у ком случају не могу јести док покушавају смршати, али истина је да можете појести хамбургер", наглашава Годсон.

"Ствар је у томе како ћете направити свој хамбургер", додаје.

Појаснила је да је циљ када једете оброк имати угљене хидрате с високим удјелом влакана и протеина који ће вам помоћи да се брже заситите и дуже останете сити, те укључити поврће. Хамбургер може укључивати све ово.

Годсон савјетује: "Прво почните с немасном мљевеном говедином као што је однос 90% немасно, 10% масти. Затим додајте месо у пециво од цјеловитог зрна са сиром. Користите авокадо умјесто мајонезе или другог висококалоричног умака. Затим напуните бургер поврћем попут зелене салате, парадајза, лука, па чак и гљивама на жару или карамелизованим луком".

Пица

Према Годсон, пица се може уклопити у ваш образац прехране када покушавате смршавити.

"Пробајте кору од цјеловитих житарица или чак кору од карфиола за мање калорија и угљикохидрата", каже Годсон.

"Прескочите бијеле умаке и употријебите умак од парадајза или чак мало маслиновог уља. Затим додајте немасне протеине попут пилетине на жару или печене пилетине, моцрела сир и поврће", додаје.

Јаја

"Многи људи мисле да морају јести само бјелањке ако су 'на дијети' што је лаж", каже Годсон, "Јаја су једна од нутритивно најбогатијих намирница и једна од далеко најзаситнијих."

Према Годсон, протеини и масти у јајима помоћи ће вам да останете сити сатима.

Јаја такође садрже храњиве твари попут жељеза, витамина Б-12, колина и других који су неопходни за здравље, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана