Како очувати здраву косу: Савјети за спрјечавање опадањe косе

ГС
Foto: Ilustracija

Опадање косе може бити фрустрирајуће искуство, али постоје кораци које можете предузети како бисте смањили тај проблем и очували здраву косу.

Ево неколико савјета који вам могу помоћи:

1. Правилна исхрана

Исхрана богата протеинима, витаминима (посебно витамином А, Ц и Е) и минералима (попут гвожђа и цинка) кључна је за здраву косу. Једите разнолико воће, поврће и протеине како бисте подржали раст косе.

2. Одржавање хигијене

Редовно прање косе не само да је важно за чисту косу, већ и за одржавање здравог темена. Користите благи шампон и избјегавајте пречесто прање, што може исушити косу.

3. Избјегавање топлоте

Висока температура од фенирања, пеглања или употребе врућих алатки за обликовање косе може оштетити власи. Користите термичку заштиту и ограничите употребу ових алатки.

4. Смањење стреса

Стрес може узроковати опадање косе. Практиковање техника опуштања попут јоге или медитације може помоћи у смањењу стреса.

5. Њежно руковање с косом

Груб третман косе може довести до ломљења власи. Чешљајте је пажљиво, избјегавајте стегнути реп и користите чешаљ са широким зупцима.

6. Консултација с дерматологом

Ако примијетите озбиљно опадање косе или проређивање, посјетите дерматолога. Они могу идентификовати узрок и предложити одговарајуће третмане или лијекове.

7. Правилна хидратација

Пијте довољно воде како бисте одржавали хидратацију коже и власишта.

Запамтите да је свака особа јединствена, па је могуће да ће вам одређени третмани боље одговарати од других. Важно је да будете стрпљиви и да се посавјетујете са професионалцем ако примијетите озбиљне проблеме с опадањем косе, преноси Глас Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана