Како његовати кожу у тридесетим?

ГС
Foto: Илустрација

Ваше 30-те су доба у којем њега коже постаје критична јер сте у фази у којој се сматра да производња колагена значајно опада.

Ако сте видјели да на вашем лицу постоје празнине или "мала удубљења" на образима или челу и да сада имате фине боре којих раније није било, то су знаци да колаген мало по мало нестаје.

Због тога, њега коже не би требало да чека. Дерматолози увјеравају да крема за сунчање не би требало да изостане и то је један од најважнијих савјета.

Од адолесценције, па и током 20-их, рутина његе коже мора бити присутна. Међутим, постоје кораци или производи који се мијењају са годинама.

Како треба да бринете о својој кожи ако сте у 30-им годинама?

Не постоји фаза у животу у којој нисте изложени стресу, али послије 20. године долазе фазе неизвјесности, промјена, недостатка сна и много више стреса који утиче не само на здравље, већ и на изглед наше коже.

Шта треба да користите за влажење коже?

Дерматолози увјеравају да је у погледу хидратантне креме веома важно прегледати компоненте. На примјер, за масну кожу потребне су креме са више воде него масти. Ако је сува кожа, дјелује обрнуто. Најважније у овом кораку је пронаћи равнотежу између хидратације кроз задржавање воде, али да производ није толико тежак да запуши поре.

Уобичајено је мислити да исту крему можемо користити и за дан и за ноћ, али ово није тачно. Ипак, треба да гледате да искористите ноћ на најбољи могући начин, како бисте искористили важну предност: ретиноиде. Одлични су за флеке, оштећења од сунца, боре, за спријечавање акни. Ипак, најважнији савјет је да не купујете производе без претходног одласка код стручњака који вам преписује посебне производе за специфичне потребе ваше коже.

Да ли су серуми потребни?

Серуми су, према мишљењу стручњака, важни јер је хидратантна крема одговорна за спријечавање губитка воде коже, али је серум активни састојак који поправља или помаже у одређеним ситуацијама. За тридесете, љекари препоручују витамин Ц за блиставост и поправку коже производа против старења, хијалуронску киселину за хидратацију и фелуринску киселину као антиоксиданс.

Кожа око очију заслужује пажњу

Контура наших очију је један од првих дијелова лица који су временом погођени. Не само зато што је подручје без мишића, па се лако стварају линије, већ и због тамних кругова . За ову специфичну област љекари препоручују витамин К за плавичасте колутове испод очију, антиоксиданте и средства за депигментацију за веома тамне колутове испод очију и ретинол за чувене "вранине ноге" (боре око очију специфичног облика).

Не заборавите да очистите кожу. Али чиме?

Мицеларна вода је препоручљива ујутру да уклоните остатке креме које смо нанијели претходне ноћи. За суву кожу стручњаци савјетују млијеко за чишћење:

- Боље се толеришу од сапуна за чишћење лица. Међутим, одређене жене са комбинованом до масном кожом, себорејом или хормоналним избијањем акни могу имати користи од употребе адстрингентнијих производа за чишћење као што су гелови - открио је дерматолог Мароњас у једном издању "Вога".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана