Како научити тијело на раније буђење

ГС
Foto: Илустрација

Стручњак за спавање Мајкл Ј. Бреус подијелио је неколико савјета који могу тијело "истренирати" да се с временом почне раније будити.

Будите досљедни

Он каже да, када мијењате свој распоред спавања, треба пазити на - досљедност. Тврди да нам је за адаптацију организма на нови распоред потребан приближно 21 дан, а додаје и да то, ако сте се навикли будити у одређено вријеме, никако није једноставно као ранији одлазак у кревет.

"Када пронађете ново вријеме буђења до којег желите доћи, морате се заправо присилити да се будите у то вријеме 21 дан заредом, како би ваш мозак то ускладио", објашњава стручњак.

Држите аларм даље од кревета

Ако вам је аларм одмах уз кревет, вјероватно га угасите чим се огласи и наставите спавати, али ако га оставите мало даље, мораћете устати да га искључите и најтежи дио буђења је готов. То ће вас спријечити да одлажете аларм сатима, те ћете тако устати на вријеме.

Излажите се природном дневном свјетлу

Стручњак објашњава да боравак на свјетлу од најмање 15 минута чим се пробудимо сигнализира мозгу да је то вријеме када се требамо сваки дан будити. Преко дана вам прозор може бити отворен како би вам у стан улазило што више дневне свјетлости.

Не ослањајте се на кафу

Савјетује и да максимално избаците кофеин док покушавате прилагодити свој распоред јер од њега нећете добити енергију као што можда мислите. Ако почнете уносити мање кофеина, сан ће вам бити квалитетнији, а добро је избацити и алкохол кад се желите будити раније јер негативно утиче на сан.

Пронађите мотивацију

Ако имате пријатеља или члана породице који дијели ваш циљ раног буђења, можете се ослањати једно на друго. Стручњак каже да можете једно друго наизмјенично звати ујутро, мотивишући се тако да устанете. Ако то није опција, може бити корисно имати задатак или обавезу за које морате устати, као што је извођење пса ујутро у шетњу или заказивање каснијег састанака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана