Како музика утиче на психу?

GS
Foto: FB

Музика има дубок и сложен утицај на људску психу. Њени ритмови, мелодије и текстови могу изазвати широк спектар емоционалних реакција, од радости до туге, од узбуђења до опуштања.

Студије су показале да слушање омиљене музике може смањити ниво стреса и анксиозности, док истовремено побољшава расположење и подстиче осјећај повезаности са другима. 

Музика такође може дјеловати терапеутски, помажући људима да обраде своје емоције или да пронађу утјеху у тешким тренуцима. С друге стране, неке врсте музике могу изазвати негативне ефекте на психу, попут агресивности или депресије, посебно ако се слушају у одређеним контекстима или ако су особа већ подложна таквим стањима. У суштини, музика је моћно средство које може обликовати нашу психу и начин на који доживљавамо свијет око себе.

Музика може имати и физиолошки утицај на психу, попут регулације срчаног ритма и дисања. Дубоки басови могу створити осјећај енергије и покрета, док спорије мелодије могу умирити ум и тијело. Такође, музика може активирати одређене дијелове мозга повезане са памћењем и емоцијама, што може побољшати когнитивне функције и подстакнути креативност.

Музика је неизоставан дио људског искуства који континуирано обликује нашу психу и доприноси нашем емоционалном, менталном и физичком благостању, преноси Глас Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана