Како марихуана повећава апетит?

ГС
Foto: Илустрација

Пушење марихуане појачава апетит. Али зашто? Истраживачи су открили шта се догађа у мозгу. А то би могло помоћи, на примјер, у подстицању апетита код пацијената обољелих од рака.

Да пушење марихуане повећава апетит зна свако ко је у ситне сате стигао кући послије конзумације, а онда отворио фрижидер и зграбио све што тамо нађе.
Но ново истраживање из Сједињених Држава показало је како се тај процес одвија и зашто знање може бити корисно.
Истраживачи са Универзитета Вашингтон стејт изложили су пацове и мишеве испарењима канабиса како би стимулисали одређене регионе мозга повезане с апетитом. Затим су посматрали понашање глодара у исхрани, на примјер колико често једу.

Доналд Абрамс, онколог са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску, сматрају резултате корисном допуном постојећих истраживања медицинске употребе канабиса.

„Пацови нису људи“, рекао је Абрамс. „Али као неко ко је студирао шездесетих, одлично знам да канабис стимулише апетит“, каже Абрамс на основу искуства из студентских дана.

Нови резултати истраживања свакако би могли бити од помоћи. На примјер, људима који се лијече од рака, а немају апетит. А битно је да једу довољно како би остали јаки.

Канабис активира специфичне неуроне

Истраживачи су изложили пацове и мишеве одређеним количинама паре канабиса. Количина је била слична оној коју људи у просјеку конзумирају када користе канабис.

Глодари су потом чешће тражили храну, а истраживачи испитали активност њихових неурона.

Открили су да је канабис активирао малу групу специфичних неурона у хипоталамусу. Хипоталамус је познат по томе што контролише апетит, али и функције попут телесне температуре и расположења.

Када се специфични неурони активирају, то покреће бујицу сигнала повезаних с мотивацијом и кретањем. То је оно што нас људе тера да устанемо с кауча и кренемо у потрагу за слаткишима и храном.

Пацови и мишеви у студији понашали су се слично: и они су такође ишли у потрагу за храном.

Како хемикалије у канабису утичу на апетит

Истраживачи су потом анализирали интеракцију између хемикалија у канабису и активности мозга које су повезане с апетитом и уносом хране. Канабис ослобађа хемикалије познате као канабиноиди: делта-9-тетрахидроканабинол (ТХЦ) и канабидиол (ЦБД).

ТХЦ и ЦБД покрећу неуроне у хипоталамусу који производе протеин звани канабиноидни 1 рецептор (ЦБ1 рецептор). Познато је да ЦБ1 рецептор повећава апетит и стимулише унос хране.

Међутим, нова студија открила је да је хипоталамус активирао знатно више ћелија с ЦБ1 рецептором када су мишеви видјели храну.

Истраживачи су то тестирали искључивањем одговарајућих неурона код неких мишева и примијетили да канабис знатно мање стимулише апетит.

Медицински канабис наводно стимулише апетит

Љекари се надају да се медицински канабис може користити за пацијенте који су подвргнути хемотерапији и стога имају слаб апетит или за људе који пате од анорексије.

Тако су се развили лијекови на синтетичкој бази. Намијењени су опонашању ефеката канабиса. Међутим, у неким студијама, на примјер о лијечењу анорексије, лијекови нису дјеловали поуздано.

Мишел Секстон, истраживачица са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, рекла је да би то могло бити зато што су лијекови конзумирани орално, што можда није тако ефикасно као пушење канабиса.

Секстон је за ДW рекла да „докази о ефектима испарења канабиса на апетит нису довољно проучени“.

Канабис је још увек забрањен у Сједињеним Државама и неким другим земљама, укључујући и Њемачку. Чак ни у америчким савезним државама попут Колорада и Калифорније, гдје је канабис доступан у апотекама, није широко прихваћен за медицинску употребу.

Али Абрамс свакако види позитиван ефекат. „Канабис је једини лијек за мучнину који такође повећава апетит. Такође је добар за бол, несаницу, анксиозност и депресију, тако да га често препоручујем људима који живе са раком и за њихов живот након рака", рекао је Абрамс.

Препоручује га већ 40 година, али не може да га препише, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана