Како кисела вода утиче на здравље: У овим случајевима је избјегавајте

ГС
Како кисела вода утиче на здравље: У овим случајевима је избјегавајте

Газирана вода може да буде добро освјежење током топлих љетњих дана. Међутим, док је неки људи често пију, други ипак сматрају да она није тако здрава за организам.

Постоје одређене предности газиране воде, али и мане.

Разлика између минералне и обичне воде је само у мехурићима и додатним минералима, а ово су неки од аргумената за и против минералне воде.

Предности конзумирања киселе воде

Кад је топло вријеме, кисела вода ће вас освјежити и замијенити газирани сок који је пун шећера и самим тим веома нездрав за организам. Захваљујући минералној води, унијећемо довољно магнезијума, цинка и калијума у свој организам. Такође се сматра да кисела вода добро утиче на концентрацију и да смањује ниво умора.

Кисела вода доводи до смањења болести срца, поготово уколико конзумирате ону која садржи магнезијум у себи. Утиче на побољшање густине костију и смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Помаже и код проблема са варењем и код затвора. Кисела вода не садржи шећер у себи, хидрира тијело и освјежава организам.

Ако се конзумира на празан стомак, кисела вода ствара осјећај ситости, због чега вам може бити добар савезник у борби са губитком килограма. У том случају, избјегавајте минералну воду са додатним заслађивачима.

Још једна ствар због чега је минерална вода здрава, јесте то што представља идеалну замјену за газиране сокове. Ако желите да побољшате укус минералне воде, у чашу можете додати кришку лимуна или поморанџе и уживајте у свом омиљеном наптику.

Недостаци конзумирања минералне воде

Раније спроведена истраживања су се бавила испитивањем утицаја минералне воде на организам, при чему су показала да конзумирање газираних напитака може негативно утицати на здравље костију. Сматра се такође да газирана вода подстиче глад и да не може организам да одржи довољно хидрираним колико то може обична вода.

Научници са Универзитета Бирзеит наводе да се хормон глади "грелин" појачава конзумирањем газиране воде. Људи који пију газирану воду уз доручак имају пет пута већу концентрацију овог хормона.

Студија која се бавила утицајем минералне воде на густину костију, током које је једна група испитаника осам недјеља пила литар газиране воде, а друга литар обичне воде дневно, показала је да након завршетка студије није било никакве разлике у густини ткива испитаника између ове двије групе.

Међутим, ситуација у којој би дефинитивно требало да пијете обичну воду умјесто минералне, јесте након тренинга. Понекад газирана вода може да изазове накупљање гасова у цријевима и да изазове надимање и непријтан осећај у стомаку, па је потребно да је избјегавају људи са осетљивим стомаком.

У супротном, слободно можете да пијете газирану воду, осим ако не осјећате да вам не прија или имате неке сметње, преноси Б92.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана