Како једење ораха сваког јутра може утицати на ваше здравље

ГС
Како једење ораха сваког јутра може утицати на ваше здравље

Један од најважнијих корака које треба подузети за здрав организам цјелини – од цријева, срца, мозга па чак и до коже – је давање приоритета здравој прехрани. Срећом, постоји много намирница које могу истовремено циљати низ проблема.

У ствари, постоји један орашасти плод који би могао бити подједнако добар за вашу кожу као и за ваш мозак, а то су ораси. Како се испоставило, ораси су храна богата нутријентима која може понудити бројне предности, укључујући блиставу кожу, али и здравији мозак.

Дерматолози препоручују орахе као одличан извор омега-3 масних киселина, посебно алфа-линоленске киселине (АЛА). Ове здраве масти играју кључну улогу у одржавању баријерне функције коже, кључног дијела задржавања влаге и спречавања инфилтрације иританса. То, заузврат, доприноси глаткој, хидратизираној кожи, смањујући вјероватноћу проблема као што су сухоћа и екцем.

Ораси су богати антиоксидансима попут витамина Е и полифенола. Антиоксиданси штите кожу од оксидативног стреса узрокованог факторима из околине као што су УВ зраци и загађење. Оксидативни стрес може довести до прераног старења, укључујући боре и губитак еластичности коже.

Протуупална својства ораха додатно повећавају њихове предности за кожу. Комбинација омега-3 масних киселина и антиоксиданса помаже у борби против упала, кључног фактора у различитим кожним стањима, укључујући акне, псоријазу и екцем. Поред тога, присуство цинка у орасима подржава зацјељивање коже и помаже у управљању упалним стањима коже, што их чини вриједним додатком дијети која је погодна за кожу.

Међутим, потребно их је умјерено конзумирати јер прекомјерно уживање у орасима може довести до прекомјерног уноса калорија, јер су богати мастима.

Антиоксиданси у орасима пружају заштитни штит за памћење па чак и повећавајући снагу памћења. Осим тога, они су заслужни за убрзање обраде информација, показујући њихов потенцијал да подрже когнитивне функције, пише Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана