Како је грађа женског тијела повезана с ризиком од тешких болести

ГС
Foto: Илустрација

Љекари истичу да грађа женског тијела, која се може подијелити у три основна типа, има везе са склоностима ка одређеним болестима.

Сваки од ових типова грађе тијела може пружити увид у здравствено стање особе и указати на најефикасније методе мршављења за њих.

Тип "јабуке"
Особе с тијелом у облику јабуке карактеризира нагомилавање масноће око струка, познато као висцерална масноћа. Ова врста масноће сматра се посебно ризичном јер се налази око виталних органа и може довести до озбиљних здравствених проблема, укључујући срчане болести, високи крвни притисак, дијабетес типа 2 и одређене врсте карцинома. Међутим, особе с оваквом грађом тијела обично брже губе тежину уз помоћ дијете и вјежбања.

Тип "крушке"
Тип грађе у облику крушке обухвата особе које већину масноће складиште у доњем дијелу тијела. Ова масноћа, позната као "пасивна масноћа", може отежати мршављење. Иако није толико опасна као висцерална масноћа, може повећати ризик од варикозних вена и дегенеративних болести зглобова. Ипак, особе с оваквом грађом тијела имају мањи ризик од болести које често погађају "јабуке".

Тип "пјешчаног сата"
Грађа тијела у облику пјешчаног сата има тенденцију да тежину равномјерно распоређује по тијелу, укључујући и подручје око струка. Овај тип грађе носи повећан ризик од срчаних болести и дијабетеса типа 2. Слично као и код осталих типова, дијета и вјежбање могу помоћи у смањењу здравствених ризика повезаних с овом грађом тијела, пише Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана