Како изабрати одговарајућу крему за сунчање

ГС
Како изабрати одговарајућу крему за сунчање

Избор производа за сунчање важан је корак како бисте добили фин препланули тен а без оштећења коже.

Приликом избора треба узети у обзир неколико кључних фактора: тип коже, интензитет сунчевог зрачења, састав производа и личне преференције. Постоји неколико ствари на које морате да обратите пажњу да бисте изабрали производ који ће вас максимално заштитити на сунцу, као и шта никако не смете да користите када се излажете сунцу.

Oдредите свој тип коже

Први корак у избору производа за сунчање је да одредите тип коже. Постоји шест фототипова коже, у распону од веома свијетле (која лако гори и једва препланули) до веома тамне (која ријетко гори и брзо препланули). Што је ваша кожа свјетлија, то би требало да буде већи СПФ (фактор заштите од сунца) у производу.

Избор нивоа СПФ

СПФ је индикатор који показује колико производ штити кожу од ултраљубичастих зрака. Што је већи СПФ, дуже ће ваша кожа бити заштићена од опекотина од сунца. Важно је запамтити да чак и када користите производ са високим СПФ-ом, потребно га је редовно наносити, посебно након пливања или активног спорта.

Избор типа производа

Производи за сунчање долазе у облику крема, лосиона, спрејева и уља. Сваки тип има своје предности и погодан је за различите ситуације.

Креме и лосиони – Пружају добру хидратантну заштиту, погодну за суву и нормалну кожу. Лако се наносе равномјерно.

Спрејови – Лако се наносе и брзо се упијају. Идеални за употребу на тешко доступним дијеловима тијела. Међутим, важно је осигурати да се производ нанесе равномјерно.

Уља – Пружају интензиван тен, али често имају низак СПФ, што није довољно за људе са свјетлијом кожом. Погодно за тамну кожу и већ преплануле особе.

Састав производа

Приликом избора производа за сунчање, важно је обратити пажњу на његов састав. Најбоље је изабрати производе који садрже природне састојке и избјегавати производе са потенцијално штетним хемијским адитивима.

Физички (минерални) филтери – цинк оксид и титанијум диоксид. Ови састојци формирају баријеру на површини коже и рефлектују сунчеве зраке.

Хемијски филтери - авобензон, оксибензон и октокрилен. Они апсорбују ултраљубичасте зраке, спречавајући их да продру у кожу. Међутим, неки хемијски филтери могу изазвати иритацију на осјетљивој кожи.

Додатна својства

Модерни производи за сунчање често имају додатна својства која могу бити корисна:

Отпоран на воду – Ако планирате да пливате или се знојите, изаберите производе који су водоотпорни. Типично, такви производи остају ефикасни до 80 минута у води.

Влажење – Производи са хидратантним састојцима као што су алое вера, глицерин или хијалуронска киселина ће помоћи у спречавању исушивања коже.

Састојци против старења – Неки производи садрже антиоксиданте, витамин Е или биљне екстракте који помажу у борби против слободних радикала и прераног старења коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана