Како довести линију до савршенства: Пратите ових 6 савјета

ГС
Foto: Илустрација

Стручњаци ипак имају неколико савјета помоћу којих ћете довести линију до савршенства.

Држите стрес под контролом

– Када ваш мозак мисли да вам је живот у опасности, он подстиче ослобађање адреналина и кортизола – објашњава нутрициониста Роб Хобсон.

Ово је некада добро, јер нам омогућава да у опасним ситуација реагујемо брзо, али Роб додаје да, ако сте под стресом и немате одређену опасност на коју бисте могли да реагујете, маст се таложи око вашег струка.

Дакле, ако сте под стресом и поједете гомилу нездравих ствари, то ће вам остати као подсјетник на стомаку.

Вјежбајте бар 20 минута дневно

Вјежбање утиче на ваше расположење, имаћете више енергије и ваше здравствено стање биће много боље. Без обзира на кондицију, без обзира на године и на ваш изглед, вјежбање ће вам помоћи да се осјећате сјајно и да тако и изгледате.

– Чињеница да током вјежбања користимо више кисеоника, стварајући већи проток крви – објашњава Мариа Елеф, персонални тренер.

Како каже, крените да шетате и радите лагане вjежбице, а онда постепено почните са теговима и захтевнијим тренинзима.

– Вожња бициклом од 20-30 минута ће ослободити све ендорфине који су вам потребни, а неће штетити зглобовима – каже она.

Жваћите спорије

Ако желите да убрзате мршављење, успорите жвакање.

– Када свесно уложите напор у спорије жвакање, помажете себи да брже мршавите. Доказано је да спорим једењем уносимо мање калорија  – каже нутрициониста Кристен Флеминг.

Најмање 8 сати сна

Мршављење се не врти само око тога колико једете и колико вјежбате. Количина сна такође је битан фактор.

– Ако се одморите довољно, ваше тијело је под стресом, што негативно дјелује на хормоне укључене у процес мршављења. Пригушите свјетла и не гледајте у екран од 30 до 60 минута прије спавања. Пробајте да читате, истегните се или попијте шољицу врућег чаја како бисте се опустили – каже Гирген.

Водите дневник исхране

Лако је изгубити се ако напамет покушавате да пратите шта све једете, стога је лакше записивати и водити дневник исхране.

– Студија из 2019. године показала је да вођење дневника оброка, поготово ако је он са фотографијама, доприности губитку већег броја килограма. То људима помаже да схвате како је бити у калоријском дефициту и подстиче их на размишљање о томе шта једу – каже нутриционисткиња Сара Вилијамс.

Започните дан водом

Чак и ако нисте међу онима који доручкују, неколико чаша воде може спријечити преједање у току дана.

– Хидратација је једноставан и ефектан начин за помоћ при мршављењу. Понекад, када мислите да сте гладни, заправо сте само жедни, посебно ујутро. Започните свој дан с двије чаше воде. Ово ће помоћи да останете хидрирани и да не замијените жеђ са глађу – каже нутриционисткиња Кристен Флеминг, а преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана