Како да заштитимо и ојачамо имунитет психе

ГС
Foto: Илустрација

Имунитет психе представља нашу толеранцију и адаптацију на фрустрацију, која је наша реакција на неке стресне ситуације у окружењу, незадовољство, осујећење наших жеља и све оно што изазива нашу негативну реакцију, објашњава психотерапеуткиња Весна Даниловац.

„Фрустрација је нека врста емоционалне реакције. Чињеница је да ствари око нас нису ни добре ни лоше. Оне су неутралне, а ми им дајемо значење начином како их доживљавамо, а доживљавамо их онако какви смо ми у том тренутку, односно, како се осећамо, па тако свако има свој доживљај реалности и света око себе“, додаје терапеуткиња.

Како да ојачамо нашу психу

Психу можемо да ојачамо прије свега тако што ћемо освијестити да су фрустрације као вируси и бактерије које нападају наш имуни систем, тако су и оне напад на наш психогени систем, односно на нашу психу.

„Ако приметимо да у свакодневном животу често реагујемо, да лако 'пукнемо', да изражавамо бес и незадовољство, то је знак да је наш праг толеранције низак. Зато је потребно да најпре освестимо ситуације које су за нас иритантне и да онда радимо на њима“, објашњава Даниловац.

Фрустрације не треба избјегавати, већ треба радити на њима. Потребно је наћи праву меру и променити угао посматрања, као и наше реакције јер у ствари реакција зависи од нас самих.

Када промијенимо угао посматрања и увидимо да нам је извор фрустрација нешто на шта не можемо да утичемо, да је то наша свакодневица, треба да настојимо да изградимо стрпљење.

„Када променимо перцепцију ми променимо и наше реакције, односно наше понашање. Свесност нам могућност да се осећамо боље, да живимо у садашњем тренутку и да будемо на неки начин инволвирани посматрачи онога што се дешава без давања неких категорија и стављање у фајлове да ли су ствари добре или лоше, да је ово фрустрирајуће, овде ћу се осећати љуто, јер чињеница јесте да све те наше реакције представљају оно што је у нама“, напомиње психотерапеуткиња.

Удахните и избројте до десет

Излагање фрустрацији означава и оснаживање наше психе, нашег имунитета и то треба вјежбати, преноси РТС.

Препоручују се технике дисања које ће довести у нормалу и наше емоције. Медитација, шетња и бављење стварима које нас испуњавају, да радимо нешто за нашу душу и да свакодневно одвајамо вријеме за оно што нас релаксира, опушта и даје нам могућност да развијамо позитивне емоције. На тај начин подижемо наш капацитет на фрустрације.

„Најважније је да се ми обновимо, да се обнови наш цео организам, а то утиче и на обнављање и наше психе. Физичка активност је један од предуслова јачања и имунитета наше психе“, закључује Весна Даниловац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана