Како да спријечите алергију на кикирики код дјетета?

GS
Foto: X.com

Давање глатког кикирики путера бебама током раног доба може да пружи доживотну заштиту од алергије на кикирики, резултати су нових истраживања.

Тинејџери који су конзумирали кикирики путер до своје пете године живота имали су 71 одсто мању вјероватноћу да ће развити алергију у поређењу са онима који су ову намирницу избјегавали, преноси ББЦ.

Научни тим са Краљевског колеџа у Лондону савјетује родитељима да понуде кикирики путер бебама током увођења чврсте хране, а затим да га редовно и у великим количинама дају до пете године. Дјеца млађа од пет година не би требало да једу цијеле или исјецкане кикирикије због опасности од гушења.

Идеја о давању кикирикија бебама и малој дјеци може згрозити генерацију родитеља којима је речено да избјегавају ову храну због страха од алергија. Савјет је некада био да се кикирики потпуно избјегава до треће године. Алергије на кикирики, међутим, постају све чешће, погађајући сада једно од 50 дјеце, а ова намирница је за сада забрањена у многим школама.

Истраживање Кингс колеџа је показало да је првобитни савјет био погрешан. Умјесто тога, рано дјетињство је критично доба када имуни систем треба да научи да разликује пријатеље од непријатеља.

Алергије на храну резултат су тога што наш имуни систем нешто безопасно замијени за озбиљну пријетњу. Зато и мала количина кикирикија може да изазове преплављујућу и потенцијално опасну реакцију код особа са алергијом.

Прије петнаестак година, 640 дјеце с високим ризиком од алергије на кикирики учествовало је у клиничком испитивању. Половина је избјегавала кикирики, а половина га је узимала у исхрани у периоду од четвртог мјесеца до пете године живота. Изворни резултати показали су да конзумација кикирики путера доводи до драматичног смањења алергија до дјечије пете године.

Поставило се питање да ли ће та заштита трајати или ће дјеца морати стално да конзумирају кикирики како би остала заштићена? Резултати, објављени у НЕЈМ Евиденце, показали су да заштита траје без обзира на то да ли су дјеца наставила да једу кикирики или су га избацила из исхране.

Резултати у њиховим тинејџерским годинама су показали да је 15 од 100 дјеце са високим ризиком, која су избјегавала кикирики као одојчад, развило алергију, док је само четворо од 100 дјеце са високим ризиком, која су редовно конзумирала кикирики као одојчад, развило алергију. То означава смањење алергије за 71 одсто.

"Одушевљен сам што видим да се ова заштита наставља у адолесценцији", рекао је проф. Гидеон Лак са Кингс колеџа за ББЦ и додао:

"Имамо добар разлог да вјерујемо да ће то трајати читавог живота појединца, изузетно је ријетко ново настајање алергије на кикирики у адолесцентним годинама. Ова једноставна интервенција направиће изванредну разлику за будуће генерације и смањити број алергија на кикирики", преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана