Како да разликујете бол због осетљивости зуба од каријеса?

ГС
Како да разликујете бол због осетљивости зуба од каријеса?

Да ли сте икада осетили бол или непријатан осећај након залогаја сладоледа или кашике вруће супе? Ако је тако, нисте сами. Осетљивост зуба може да се појави као пролазна нелагода или као болан знак озбиљнијег проблема.

Обично се манифестује као нагла, краткотрајна и оштра бол кроз зубе, десни па и кроз читаву главу. Зато, када људи једу хладну храну кажу да доживљавају "замрзавање мозга". Врло се често таква бол јавља баш лети, након што се поједе или попије нешто хладно. Али није реткост да се бол појави и као реакција на врео напитак попут чаја. У страху да је настао каријес многи ће отићи код стоматолога, што је добро, јер ће он пронаћи узрок боли, но то не мора да зн Она прекрива спољашњу површину круне зуба и попут омотача штити унутрашње "осетљивије" делове зуба. Испод глеђи је дентин који је прожет микро каналићима па кад се глеђ оштети, тим каналићима топлина и хладноћа долазе до живаца у зубној пулпи и надражују их, што доживљавамо као осетљивост зуба.

Такође, за осетљивост може да буде узрок и изложеност горњег дела корена зуба због повучених десни. Узроци могу да буду бројни, али уобичајени и најчешћи узроци губитка глеђи који стварају нелагоду у контакту са топлотом или хладноћом укључују следеће:

-шупљине у зубу
-каријес
-повреде зуба (натучени зуб, поломљен зуб)
-неки стоматолошки захвати (брушење, постављање крунице, пломбе)
-болест десни (повучене десни)
-агресивни производи за његу зуба, попут тврдих четкица, пасти за зубе с ефектом избјељивања, водица за испирање уста на бази алкохола
-шкргутање зубима
-кисела храна
-инфекција зуба
-пушење и коришћење дуванских производа
-снажно четкање зуба
-лоша орална хигијена

Разлика у боли

Нелагодност у зубима повезана са топлином и хладноћом појавиће се након хладног или врућег јела или напитка и вероватно ће се понављати. У случају каријеса и других озбиљнијих болести, бол је најчешће тупа, оштра и често се јавља ноћу.

Америчко удружење ендодонта (ААЕ) саветује да посетите свог стоматолога ако се ваша осетљивост задржи више од 30 секунди након што дођете у контакт с врућом или хладном храном односно пићима или ако је зубобоља јака. Све су то знакови да можда имате шупаљ зуб, каријес, инфекцију или болест десни која захтева професионално лечење.

Ако осећате осетљивост у зубима када покушавате да уживате у топлим или хладним напицима, добра вест је да ваше стање може да се излечи. Често већ и добра орална хигијена (прање зубе темељно 2 пута дневно уз коришћење конца за зубе) може помоћи да се бол смањи. Осим тога, редовно посећујте зубара и ако је могуће смањите или прекините пушење.

Лијечење код куће

Постоје и кућни третмани који олакшавају нелапријатност узроковану осетљивошћу зуба. Познато је неколико кућних лекова који олакшавају тегобе, а они укључују:

-испирање сланом водом
-испирање оралним 3%-тним водоником пероксидом, разрађеним у топлој води (мера водик пероксида и воде мора бити 1:2) и не сме да се гута.
-трљање куркумом
-испирање зеленим чајем

Међутим, да бисте трајно решили осетљивост зуба, мораћете да посетите стоматолога. Он може да вам помогне у одређивању плана лечења за решавање темељног стоматолошког проблема који узрокује осетљивост.

ачи да је на зубу настао каријес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана