Како да извадите иглице морског јежа

Г.С.
Како да извадите иглице морског јежа

У плавим дубинама Јадранског мора, чак и у плићацима, гдје има пуно стијена море крије различита мала “створења”. Неки од тих становника су и морски јежеви који вам могу очас посла покварити одмор када нагазите на њих.

Обично се налазе на стијенама и камењем на обали, округлог су облика, а тијело им је прекривено иглицама. Проблем настаје када на њих нагазимо и убод није нимало угодан - болан је, кожа поцрвени и може настати оток. Најчешће се људи убоду на стопала, али може се радити и о другим дијеловима тијела, нпр. длановима.

Стручњаци савјетују да ако не знате, немојте сами вадити иглице јер могу пући и у нози могу остати мали дијелови који се јако тешко ваде. Иглице у 90 одсто случајева саме изађу из коже послије два до три дана, али боље је извадити их што прије како не би дошло до упалне реакције, пише “нет.хр”.

У народу су познати бројни рецепти како да се сами отарасите иглица јежа, ево неких од њих:

Метод 1.

Ако видите да је игла морског јежа под кожом и није ушла у мишић, онда одмах на плажи, покушајте следеће: Оперите ногу са обилним количином топле воде. Ударите мјесто убода глатким и тешким предметом на мјесту убризгавања (чиста бочица или мали камен). Стисните из ране дијелове игле. Залијте мјесто убода са било којим алкохолним раствором за дезинфекцију (чак и парфем може помоћи). Запамтите да је органосилицијумско једињење (калцијум), од којех је игла морског јежа, може се растворити киселином, нађите велики лимун или сирће (пет до седам процената) и сипајте раствор киселине на мјесто убода. Након што сте се увјерили да су сви дијелови игле испод коже нестали, исперите топлом водом. Очистите рану антисептичном мастом.

Метод 2.

Ово је домаћи метод лијечења. Прије свега, неопходно је испарити мјесто убризгавања. Ударити глатким и тешким предметом (нпр флашом) на мјесту убризгавања и около - игла ће се распасти. Залијте оштећену кожу лимуновим соком и ставити целофанску кесу на стопало и 30 минута будите на сунцу. Након неког времена, почиње обилно излазити лимфа од убода, и онда ћете моћи извући већину дијелова игала. Оперите мјесто убода топлом водом. Очистите рану антисептиком. За два до три дана сви остали делови игле ће изаћи или се растворити сами.

Метод 3.

Ако на плажи при руци немате неопходних ствари, можете се вратите кући и урадити следеће: обилно исперите ногу водом. Ставите на рану алкохолни раствор. Ногу ставите у врућу воду, тако врућу коју можете издржати (топла вода неутралише токсине). Само немојте превише, да не би сте добили опекотину. Такође можете користи умјесто воде загријаној на 40 степени целзијусових сунцокретово уље, које неопходно поставити тканином на рану. Опет, морате бити веома опрезни са температуром и не погоршати ситуацију. Залијте мјесто убода слабом киселином (лимун, сирће). Послије тога, иглице морског јежа могу се врло њежно стиснути. Након што се увјерили да су сви дијелови игле испод коже уклоњени, оперите мјесто убода топлом водом. Дезинфикујете рану.

Метод 4.

Ово је најлакши и најнеобичнији начин за уклањање игала морског јежева, који су локални становници рекли. Међутим, до сада нисмо увјерени у његову ефикасност и потврди овог третмана још није било... Оперите ногу водом. Ставите малу количину зубне пасте на мјесто убода и игле ће изаћи саме. Оперите мјесто убода топлом водом. Очистите рану. Водите рачуна о мјесту убода у року од два дана. Ако нема трага од убода јежа, онда сте срећни и све се добро завршило. Ако на кожи се виде љубичасте ознаке или не прође бол, онда је игла испод коже остала, имате гнојну рану или се појавила алергијска реакција, онда треба одмах се обратити љекару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана