Какав утицај на здравље има клима уређај?

РТЦГ
Foto: Илустрација

У условима екстремних врућина, али и хладноће може се рећи да клима уређаји спасавају животе.

Упркос томе што климатизација простора може да нам проузрокује одређене здравствене тегобе, нема довољно научних истраживања о овој теми, али у условима екстремних врућина, али и хладноће може се рећи да клима уређаји спасавају животе.

Према истраживању објављеном у часопису „The Lancet“, између 2000. и 2019. године, приближно 489.000 смртних случајева годишње може се приписати топлоти, при чему се 45 одсто дешава у Азији и 36 одсто у Европи.

Једна од свеобухватнијих студија о утицају климатизације на здравље објављена је у часопису "BMC Public Health", а фокус је био на утицају подешавања ваздуха и температуре кроз системе гријања, вентилације и климатизације на пацијенте у болницама.

Све у свему, овај систем се показао корисним за опоравак пацијената, посебно у контексту побољшања виталних знакова, смањења срчаног стреса, убрзавања опоравка и повећања физичке активности. Коришћење ХВАЦ система смањило је смртност пацијената и скратило боравак у болници за пацијенте са респираторним обољењима.

Једно истраживање о утицају климатизације на здраве људе, студенте, спровела је школа јавног здравља Харвард Чен.

Показало се да повишене температуре у просторијама без клима уређаја током топлотног таласа негативно утичу на когнитивне функције код младих здравих особа.

Ако се клима уређаји не одржавају правилно, у њима се могу накупити бактерије и буђ. Удисање таквог ваздуха може изазвати респираторне проблеме и алергијске реакције, а једна од бактеријских болести која се може проширити је и легионарска болест.

Осим тога, треба водити рачуна о разлици између спољашње и унутрашње температуре јер нагли прелаз може изазвати стрес за тијело – главобољу, умор и бол у мишићима.

Ваздух из клима уређаја не би требало да буде усмјерен директно на људе. Боље га је усмјерити према плафону или зидовима како би се постигла равномјернија дистрибуција охлађеног ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана