Кафа можда спречава хронична обољења јетре

Срна
Кафа можда спречава хронична обољења јетре

ЛОНДОН - Ново истраживање у Великој Британији показало је да би конзумирање кафе могло да помогне у спречавању хроничних болести јетре, пише британски "Гардијан".

Према писању листа, научници су дошли до закључка након анализирања података 494.585 учесника пројекта "Ју-Кеј биобенк", осмишљеног да помогне у избору генетских и фактора околине повезаних са одређеним условима.

Проучавајући просјечно здравствено стање учесника програма током 11 година и узимајући у обзир факторе као што су индекс тјелесне масе, конзумирање алкохола и цигарета, научници су установили да је ризик од болести јетре код оних који пију кафу /у било којој запремини/ 20 одсто мањи у односу на особе које не пију кафу, преноси "Спутњик".

"То потврђује да је у великој групи људи конзумирање кафе добро за заштиту од теже болести јетре", изјавио је један од аутора студије професор Пол Родерик са Универзитета у Саутемптону.

"Гардијан" напомиње да истраживање не може тачно да докаже да кафа сама смањује ризик од хроничне болести јетре, јер је учесницима током истраживања само једном постављено питање у вези са навиком пијења кафе.

"То, међутим, покреће питање да ли би можда /кафа/ могла представљати ефикасну интервенцију у спречавању тежег облика болести јетре, рецимо код оних гдје је већи ризик", нагласио је Родерик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана