Када љубавници постану нови проблем: Излазак из зачараног круга преваре

мр сци др мед Александар Пејић
Када љубавници постану нови проблем: Излазак из зачараног круга преваре

Превара у браку може изгледати као излаз из незадовољавајућег односа, али често доноси нове и сложене проблеме. Када жене напусте мужеве због љубавника, могу се наћи у још већим фрустрацијама и незадовољствима с новим партнерима.

Једна пацијентица, зваћемо је Ивана, одлучила је напустити супруга због љубавника, надајући се бољој будућности. Нажалост, убрзо је схватила да њен нови партнер није био рјешење њених проблема. Умјесто среће, Ивана се суочила с љубомором, манипулацијом и емоционалним злостављањем. Покушавала је побјећи и од љубавника, али је његово посесивно понашање додатно погоршало њену ситуацију.

Статистике показују да више од 30 одсто жена које су напустиле своје мужеве због љубавника, доживе сличне или веће нивое незадовољства у новим везама. Истраживања показују да жене које напуштају мужеве због нових партнера често доживљавају сличне или веће нивое незадовољства и емоционалног злостављања у новим везама. Како је познати амерички психолог Карл Роџерс рекао: "Најпарадоксалнија ствар је да када прихватим себе таквог какав јесам, онда могу да се промијеним." Овај цитат савршено описује потребу за унутрашњим радом и прихватањем прије него што се траже промјене у вањским околностима.

Студија "Приручник за поступање субјеката заштите" открила је да многе жене и даље доживљавају емоционално злостављање и незадовољство у новим везама. Студија "Жене, закони и друштвена стварност" показује да жене често настављају обрасце понашања из претходне везе, укључујући толеранцију на емоционално злостављање. Истраживање "На ничијој земљи" указује на већи ризик од поновног доживљавања насиља у новој вези. Ови налази наглашавају потребу за подршком која рјешава основне проблеме емоционалног злостављања и незадовољства, а не само промјеном партнера.

Превара често долази из осјећаја незадовољства и бијега од проблема у браку. Међутим, бијег није рјешење јер се унутрашњи проблеми преносе и у нову везу. Жене које се упусте у нову везу без рјешавања старих проблема често упадају у исти образац понашања, што резултира додатним фрустрацијама. Препознавање ових образаца је кључно. Жене које осјећају незадовољство у вези често се суочавају са сличним симптомима: осјећајем празнине, ниским самопоуздањем и потребом за вањским признањем. Ако се ти проблеми не ријеше, прелазак из једне везе у другу неће донијети трајно задовољство.

Лијечење из аспекта психијатра захтијева свеобухватан приступ. Као психијатар, често користим комбинацију когнитивно-бихевиоралне терапије (КБТ) и индивидуалне психотерапије како бих помогао пацијентима да препознају и промијене негативне обрасце понашања. КБТ помаже женама да препознају негативне мисли и замијене их позитивнијим и реалистичнијим. Подршка породице и пријатеља такође је од изузетног значаја. Отворени разговори и емоционална подршка могу помоћи жени да се осјећа сигурнијом и мање склоном импулсивним одлукама. Едукација о здравим везама и начинима рјешавања конфликата такођер је кључна.

Ако се суочавате с овим проблемима, важно је да потражите стручну помоћ и не покушавате све ријешити сами. Терапеути и психијатри могу пружити потребну подршку и водити вас кроз процес опоравка и изградње здравих односа.

(Аутор је специјалиста психијатрије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана