Кад стрес узме маха: Како вратити секс у везу?

metro-portal.hr
Кад стрес узме маха: Како вратити секс у везу?

Веза у којој нема секса звучи као ноћна мора, али вјеровали или не, то је стварно постала готово па нормална ствар - недавна анкета коју је спровела копанија "BodyLogicMD" показала је да је чак 51 посто испитаника, старих између 18 и 65 година, прошло дужи период без секса. Њих 39 одсто открило је да је фаза трајала између једне и пет година.

Оно што је посебно интригантно је да проблем није лежао у лошој вези. Штавише, на врху најчешћих објашњења је - стрес на послу.

Биологија стреса је релативно једноставна, а главни "кривци" су хормони кортизол и норадреналин. Оригинално су настали како би нам помогли да издржимо стресне ситуације.

Међутим, под сталним стресом исти хормони могу да изазову другачије физичке и психичке нуспојаве попут главобоља, тескобе, лошег сна, губитка либида и еректилне дисфункције. У таквом стању нестаје жеља за сексом, а недостатак истог нам ствара додатну бригу и стрес.

Иако је стрес због посла, али и породичног живота и ужурбаности постао готово незаобилазан проблем свакодневице, могуће је олакшати ситуацију.

Прва ствар коју би требало да учинимо јесте да разговарамо с партнером и да му откријемо шта нас мучи или да га питамо да ли у томе лежи проблем.

Ако се ради о вама, покушајте сваки дан да радите нешто у чему уживате барем 15 минута.

То може да буде читање, топла купка или вежбање - потпуно је свеједно, али кључно је да вас ментално одмара.

Потражите и стручну помоћ како бисте вратили самопоуздање, уклонили бриге и поновно се осjећали добро и отворено за сексуално искуство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана