Једна врста паприке спречава срчани удар и разбија тромбове: Ефикасна и код болова

ГС
Foto: Илустрација

Бројне студије су показале да кајенска паприка може да спријечи или разбије крвне угрушке тј. тромбове, али и да спречава срчани удар.

Најпознатија врста чили паприке била је предмет истраживања многих исцјелитеља, међу њима и доктора Ричарда Шулца. Сви они су били задивљени љековитим својствима која ова сорта паприке посједује.

И сам Шулц је признао да за 35 година каријере захваљујући кајенској паприци није изгубио пацијента који је доживио инфаркт. Он је користио шољицу чаја од кајенске паприке (кашичица на шољицу воде) за пацијенте који су још били при свијести. Након једног минута, били су живи и сигурни.

Најбитније је да кајенска паприка има минимално 90.000 Сковил јединица по љествици за мјерење љутине. Потражите је у већим супермаркетима, оријенталним или био-продавницама.

У случају да близу имате овакву чили паприку, болеснику треба дати мјешавину једне мале кашичице кајенске паприке помијешане у чаши воде да попије, наравно, пацијент мора бити при свијести. У случају да је особа у несвјести, можете користити екстракт кајенске паприке - накапајте болеснику пар капи испод језика.

Ова намирница дјелује тако што појачава пулс и доводи крв у све дијелове тијела и балансира циркулацију. Дјелује хемостатички, одмах зауставља крварења из рана и помаже у опоравку срца.

Осим код срчаних болесника, ова врста паприке помаже и у спречавању тромбова.

Научна студија из 2018. је показала да капсаицин у кајену има моćна антикоагулантна и антиинфламаторна својства и да конзумирање кајенске паприке у праху може спријечити да се тромбоцити згрудавају и формирају крвне угрушке. Студија открива да се антикоагулантно дејство кајенске паприке може понашати слично лијеку за разређивање крви Варфарин.

Да бисте користили овај љути зачин, купите мљевену кајенску паприку и поспите је по храни. Или можете исјецкати цокеле кајенске паприке да направите чили воду, чили уље или салсу. Ако не волите зачињену храну, пробајте додатак кајенског паприке у облику суплемента у капсули, али обавезно консултујте свог љекара прије него што га испробате, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана