Једна вјештина одлаже појаву деменције за седам година

ГС
Foto: Илустрација

Анализа постојећих студија показала је да се двојезичним особама деменција дијагностикује у просјеку пет до седам година касније него код оних који говоре један језик.

Друга студија која је проучавала когнитивне експерименте показала је да што особа дуже и течније говори други језик, то је боља заштита од деменције.

Др Федерико Гало рекао је да резултати сугеришу да би двојезичност могла да буде један од најјачих начина заштите од деменције.

"Можемо почињати и одустајати од тјелесног вјежбања, ићи на једну или другу дијету или промијенити посао, али језик остаје с нама све вријеме. Комуницирамо, гледамо филмове и читамо књиге, а језички центри непрестано раде у нашим мислима", рекао је он.

Деменција је појам који се користи за описивање низа прогресивних неуролошких поремећаја који утичу на памћење, размишљање и понашање.

У једној студији, објављеној у часопису “Frontiers in Psychology”, научници су спровели когнитивни тест над 63 особе старије од 60 година које говоре најмање два језика различитог нивоа знања.

Истраживање су спровели Универзитет ХСЕ у Москви и Универзитет Нортамбрија.

У прегледу истраживања указали су на три недавне метаанализе које су показале да је двојезичност повезана с каснијим почетком дијагнозе деменције, за пет до седам година.

Гало је рекао да је, с обзиром на то да тренутно не постоји лијек за деменцију и старење мозга уопштено, проналажење начина да се успори њен почетак од кључне важности, преноси Б92.

"Данас не постоје стварно ефикасни лијекови који би спријечили или успорили старење мозга. Потребна су огромна финансијска средства за развој фармацеутских третмана. Стога би проналажење и истраживање алтернативних начина за успоравање когнитивног старења требало постати приоритет у науци", казао је Гало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана