Једна и по до три и по шољице дневно - мањи ризик од смрти

Srna
Foto: ilustracija

ПЕКИНГ/ЛОНДОН - Особе које пију умјерене количине кафе /једну и по до три и по шољице/ дневно, незаслађене или заслађене шећером, у мањем су ризику од смрти током наредних седам година, показује научно истраживање.

Кинески научници са Јужног медицинског универзитета у Гуангџоу користили су податке из упитника о здравственом понашању и истраживања "Ју-Кеј бајобенка" како би процијенили повезаност конзумирања кафе заслађене шећером и незаслађене са смртношћу од општих и специфичних узрока.

Око 171.000 актера студије из Велике Британије, без познатих срчаних болести или рака, добило је неколико питања о прехрани и здравственом понашању како би се утврдиле навике конзумирања кафе.

Аутори су открили да су током седмогодишњег периода праћења лица која су пила било коју количину незаслађене кафе имала од 16 до 21 одсто мањи ризик од смрти од оних која нису конзумирала овај напитак.

Такође, лица која су пила једну и по до три и по шољице кафе заслађене шећером дневно имала су 29 до 31 одсто мање шансе да умру од оних која нису уносила кафу. Аутори студије примјећују да су одрасли који су пили кафу заслађену шећером у просјеку додавали једну чајну кашичицу шећера по шољици.

Иако кафа има квалитет који би могао повољно да утиче на здравље, остале, теже мјерљиве варијабиле као што су стил живота, прехрана и други фактори могу утицати на коначне резултате, истиче се у часопису "Аналс оф интернал медисин" . Аутори студије напомињу да су подаци о учесницима истраживања стари најмање 10 година и да су прикупљени у Великој Британији, у којој је чај једнако популаран напитак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана