Једна група људи не би требала узимати лијекове за смирење и несаницу

GS
Foto: depositphotos

Истраживачи су открили да је посљедњих година у Пекингу појачано кориштење бензодиазепина као помоћи у спавању.

У студији објављеној 17. фебруара у ЈАМА Нетворк Опену, истраживачи су испитали податке више од 550 000 амбулантних посјета одраслих особа због несанице у установама примарне здравствене заштите у Пекингу између 2016. и 2020. године.

Укључивали су само пацијенте који су примили барем један рецепт за агонист бензодиазепинских рецептора (БЗРА), група лијекова који се користе за лијечење несанице и анксиозности.

Будући да се неки од ових лијекова такође користе за лијечење анксиозности, истраживачи су искључили пацијенте којима је дијагностицирана анксиозност или депресија.
У студији су истраживачи открили да се укупна стопа прописивања бензодиазепина повећала с 34,8 посто на 62,8 посто током раздобља истраживања.

Највеће повећање забиљежено је код пацијената у доби од 85 година или старијих, с порастом на 68,3 посто у 2020.; и у доби од 75 до 84 године, порасти на 65,4 посто у 2020.
У 2020. рецепти за бензодиазепине порасли су с доби пацијената. Осим тога, старији су људи добивали рецепте са сличном дневном дозом као и млађи људи, открили су истраживачи.
Употреба бензодиазепина код старијих особа повезана је с повећаним ризицима од саобраћајних несрећа, падова и пријелома, хоспитализације и смрти, преноси Кликс

Иако су смјернице против рутинске упорабе бензодиазепина код старијих одраслих особа и даље су примијетили израженији пораст прописивања бензодиазепина код старијих одраслих особа упркос њиховој осјетљивости на нуспојаве повезане с бензодиазепинима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана