Јединствена изведбена умјетност која спаја различите дисциплине: Плес на шипци мета предрасуда

Александра Тодоровић
Јединствена изведбена умјетност која спаја различите дисциплине: Плес на шипци мета предрасуда

Кад једном заплешете и пронађете себе, више не одустајете. То постаје дио вас, мјесто за одмор душе и тијела, постаје луксуз који себи некада не можемо да приуштимо због страхова и предрасуда.

Рекла је то за “Глас Српске” оснивач “Pole Sport” студија Ања Ковачевић која нам је објаснила нешто више о плесу на шипци као врсти плеса која је често на мети предрасуда.

Плес на шипци, односно поле данце је врста плеса, рекреације, спорта и изведбене умјетности која се изводи на вертикалној шипци уз комбинацију различитих дисциплина, од балета, јоге, гимнастике до акробатике.

Развио се у облик популарне рекреације за жене, дјецу и мушкарце.

- Овим плесом може да се бави свако, без обзира на пол, године, килажу и физичку спремност, битно је само да имате вољу, а остало се стиче на тренинзима - рекла је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, приликом плеса користе се све групе мишића, развој моторике, координације, баланса и држања тијела, али се они различито активирају у зависности од елемената који се изводе.

Искусни плесачи истичу да овај спорт утиче на превазилажење свих менталних препрека, чини да заволите ваше тијело онакво какво јесте, са свим несавршеностима, чиме јачате самопоуздање.

- У једном тренутку останете запрепашћени чињеницом шта је све ваше тијело у стању да уради, јер свака физичка активност доприноси смањењу стреса, али у овом плесу има нешто чудно, нешто магијско - казала је она.

Како је испричала, чланице овог клуба свакодневно се боре против предрасуда управо због тога што је главни реквизит на тренинзима шипка.

- Предрасуда ће увијек бити, али нас негативни коментари не оптерећују. У многим спортовима, као што су атлетика или одбојка на пијеску, дјевојке су оскудније обучене. Оно што ствара предрасуде код људи је реквизит који користимо, односно шипка - навела је Ковачевићева.

Она је истакла да тренутно не планирају нигдје да наступају, али да организују дружења за чланове и фотографисање ради промоције клуба. Тренутна епидемиолошка ситуација није много пореметила њихове активности.

- Епидемиолошка ситуација није значајно утицала на тренинге, јер је број чланова у групи ограничен и не прелази 15 како бисмо могли да се посветимо сваком понаособ - нагласила је Ковачевићева.

Прилику да заплешу у клубу су добили и мушкарци, а формирана је и дјечја група узраста од четири до 13 година.

- Са дјецом је дивно радити јер немају развијен страх, што је случај код већине одраслих - закључила је Ковачевићева и додала да је дјечја група некад била само сан, који је коначно остварен.

Тренинзи

Ковачевићева је објаснила да ради и тренинге истезања, кондиционе, те индивидуалне и полуиндивидуалне тренинге.

- Комбинујемо акробатске и сензуалне елементе, стварамо кореографије и плешемо. Битно је да свако ствара јединствен стил. Нема униформисаности, а то је оно што је специфично код ове врсте плеса - рекла је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана