Једете док стојите или сједите? Гастроентеролог објаснио шта је исправно

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Да ли је здравије јести док стојимо или сједимо? Шта о томе каже гастроентеролог Пејтон Беруким?

Према његовим ријечима, неколико малих промјена се дешава у варењу када жваћемо и гутамо док стојимо.

"Првенствено треба напоменути да када стојимо и једемо крв ће се спустити до ногу, једноставно ради гравитације, а то може узроковати смањен проток крви до желуца, гдје је она потребна због варења. Као резултат, варење можда неће тако добро да функционише, па можете да доживите и надутост и проблеме са варењем", рекао је др Беруким и додао да се сличан ефекат јавља ако се крећете одмах након јела, јер тада долази до бржег варења и лошије апсорпције нутријената.

Међутим, то, како каже, није ништа због чега би требало да се узрујавате.

Ако једете док стојите, вјероватно ћете и брже жвакати и гутати, што може да доведе до неких посљедица.

Како др Беруким наводи, што брже једете, веће су шансе да ћете прогутати и доста ваздуха, а то, сви знамо, води до појаве гасова.

"Брзо, али недовољно жвакање и гутање може да доведе до грчева у стомаку, јер је у том случају желуцу потребно више времена да разгради и свари храну. Ако вас мучи баш овај проблем и не можете да пронађете олакшање, љекар савјетује да сједнете кад једете умјесто да стојите и посматрате да ли симптоми пролазе.
 

Шта ће се десити ако сједите и једете?

Када сједите док једете и оставите себи времена да уживате у јелу, можете да очекујете неколико добробити за ваше варење

Како ће жвакање и гутање хране у стојећем положају узроковати неке нуспојаве, попут непријатног осјећаја у стомаку, мале промјене могу да побољшавају варење.

Но, др Беруким додаје и да ће у том случају и ваше ментално здравље профитирати.

Према резултатима студија објављене у магазину Journal of Integrative Medicine, закључено је да ће свјесно конзумирање хране одржати симпатички нервни систем у доминацији, што ће помоћи и аутономном нервном систему да варење функционише како треба.

Другим ријечима, стрес доказано омета гастроентеролошке механизме, па можемо рећи да ће цријева слати сигнале мозгу, а он ће исто тако слати сигнале цријевима када се нађе у проблему.

Јасно се може закључити да желудац или цријева која нису добро могу да буду у том стању, јер сте ви у депресији, анксиозни или под стресом.

Било да једете сами или у друштву, ако једете док сједите, ваше искуство ће бити боље и у храни ћете уживати.

 

Да ли је увијек потребно да сједимо док једемо?

Стајање док једете понекад може да елиминише и желудачне проблеме.

Љекар подсјећа да су горушица и рефлукс најчешћи проблеми система за варење.

Рефлукс се јавља када дође до повећаног притиска на желудац те се јавља осјећај печења у грлу или у устима, пише Hayat.ba

Како би се тај притисак смањио, након оброка немојте одмах да легнете и у том положају да проведете неколико сати.

"У том сценарију је паметније да стојите док једете, јер тако можете да смањите споменути притисак и посљедице", објашња др Беруким.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана