Једанаест лоших навика због којих се гомилају килограми

ГС
Foto: nadlanu.com

Нутриционисти кажу да већина људи прави велику грешку при одабиру хране за први оброк у току дана. Баш зато се сало брзо таложи на стомаку. Ако желите да спречите даље гомилање сала престаните са овим навикама:

1. Не дајте да вас сокови заварају

Можда мислите да је чаша сока најбољи начин да започнете дан, али то је заправо велика грешка. Не само што ћете се напунити великом количином шећера, уједно ћете унети врло мало хранљивих витамина у организам. Много боља идеја јесте да попијете чашу воде и поједете поморанџу. Цела воћка нуди дијапазон витамина и минерала у свом соку, а хранљива влакна воћке ће одржавати ситост организма све до ручка.

2. Допуните енергију, али на здрав начин

Палачинке и бакин колач спадају у групу хране коју никако не би требало јести за доручак, посебно када су преливи и прилози слатки. Уместо тога, уживајте у црном тосту, и покушајте да унесете мало протеина у облику јогурта, сира са ниским процентом млечне масти или куваним беланцима. Осећаћете ситост много дуже.

3. Одолите искушењима

Колачићи су сјајни и јако укусни, али уколико је суочавање са њима прва ствар коју радите ујутру, потрудите се што више можете да ову навику искорените. Шећерне житарице, тостирана пецива, ђеврек, ролнице са циметом су јако примамљиве, али ће врло вероватно изазвати раст шећера у крви, пропраћени падом енергије и прераном осећају глади. Ово такође може изазвати касновечерње обедовање, што је јако лоше за здравље.

4. Не избацујте кафу

Не морате да се одрекнете ваше јутарње дозе кофеина, иако сте опседнути тренутним режимом исхране. У случају да организам не реагује негативно на кофеин, препоручљиво је конзумирати га. Кафа може бити укусан и природан начин да дигнете расположење и функције мозга. Наравно, будите опрезни са кафом, уколико вам је потребно више од две шоље да бисте започели дан, можете изазвати поремећај сна.

5. Обратите пажњу на прилоге за кафу

Уколико оно што стављате на кафу може изазвати повећање килограма (шећер, шлаг, слатка павлака, сирупи) то више није шољица обичне кафе, она се заправо претворила у праву калоричну бомбу. Уколико ово конзумирате више пута дневно, калорије ће се несумњиво нагомилавати. Одузмите мало шећера и радите на томе да уживате у јутарњем кувању традиционалне кафе са што мање прилога.

6. Будите спремни када глад изненади

Уколико се често нађете у журби и не стигнете да доручкујете, увек са собом носите кесицу здравих грицкалица. Кључ здраве исхране јесте планирање оброка унапред. Кесица бадема, индијских ораха и осталог коштуњавог воћа је најбоље решење за вашу торбу или фиоку у канцеларији.

7. Држите се једног сервирања

Када сервирате храну, трудите се да сваку намирницу сервирате у комаду, комад сира, једно јаје, комад воћа или поврћа, парче хлеба и шоља житарица су најбољи начин да будете спремни за све дневне изазове. Међутим, имајте у виду колико је то оквирно калорија како не бисте претерали са уносом калорија током целог дана.

8. Запамтите ову мантру

Стара изрека каже: "Доручкуј као краљ, ручај као принц и вечерај као просјак". Имајте овај цитат на уму током целог дана и знајте да се засигурно налазите на путу здравог губљења телесне тежине.

9. Не ослањајте се на чоколадице од житарица

Чоколадице са житарицама се конзумирају као доручак на брзину, али многе садрже калорија колико и један десерт! Многе енергетсе чоколадице су заправо најобичнији кекс умотан житарицама, са много више шећера него што вам је потребно. Мало природног путера од кикирикија на парчету хлеба ће бити много боље решење. Направите пар сендвича унапред и држите увек један на послу и један код куће.

10. Избегавајте коктеле

Било да је викенд или радни дан, ваш први оброк би требало да вас дигне а не нокаутира (и притом испуни калоријама). Смањите алкохол што више можете и имајте на уму да само водка од свих састојака у вашем коктелу садржи 100 калорија.

11. Доручак је обавезан

Иако се осећате пуно још од синоћне вечере, потрудите се да поједете бар мало доручка. Тешки оброци касно у ноћ могу оптеретити ваш организам и пореметити варење, могу чак пореметити сан. Уколико ово чините понекад, немојте прескакати доручак. Прескакање оброка може проузроковати успоравање метаболизма, уколико можете узмите парче тоста, топлог чаја, јабуке, јогурт са што мање процента масти.

Увек је добро укључити воду уз сваки оброк, хидрираће организам и помоћи ће вам да се осећате ситим и задовољним много дуже, преноси nadlanu.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана