Један суптилни симптом упозорава на ризик од дијабетеса, можете га примијетити када устанете

Клих.ба
Један суптилни симптом упозорава на ризик од дијабетеса, можете га примијетити када устанете

Ако осјетите вртоглавицу када устанете то значи да бисте могли бити изложени већем ризику од дијабетеса.

Наиме, вртоглавица може бити потакнута неуропатијом, врстом оштећења живаца која се може појавити ако имате дијабетес. Како наводиThe Sun, мађарски истраживачи процијенили су да људи с ризиком од дијабетеса типа 2, имају до шест пута већу вјероватност да ће имати неуропатију.

Такођер, открили су да пацијенти могу показивати ​​суптилне знакове овог оштећења годинама прије него што се дијабетес у потпуности развије. Професорица Ана Кореи рекла је да је њихов циљ није само идентификовати особе с поремећајима метаболизма угљикохидрата, већ открити оне који су у ризику што је раније могуће.

Научници тврде да би се њихова открића могла користити за праћење знакова неуропатије код пацијената код којих постоји ризик од дијабетеса, а затим или успорити или спријечити оштећење живаца.

Високи нивои шећера у крви повезани с болешћу могу озлиједити живце у цијелом тијелу. Дугорочно, то може довести до оштећења живаца и различитих симптома овисно о захваћеним живцима. Обично резултира периферном неуропатијом, која узрокује утрнулост, боцкање, пецкање, бол, грчеве и слабост у стопалима и рукама. Ово стање се на крају може проширити на цијели екстремитет.

Студија објављена у часопису Фронтиерс ин Ендоцринологy, проучавала је знакове неуропатије код људи који су имали већи ризик од развоја дијабетеса.

Они који ће највјероватније развити ово стање имају познате факторе ризика од дијабетеса, попут прекомјерне тјелесне тежине или старије доби. Упоредили су резултате здравствених тестова 44 особе с високим ризиком од развоја дијабетеса и 28 здравих особа из контролне скупине, преноси Кликс.

Судионицима су измјерени откуцаји срца и тестирано како њихова тијела реагују на осјећаје као што су бол и обамрлост. Открили су да људи с повећаним ризиком од дијабетеса имају 5,9 посто веће шансе да имају парасимпатичку неуропатију у успоредби са здравим особама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана