Је ли штетно пити воду која је стајала у чаши током ноћи

Г.С.
Је ли штетно пити воду која је стајала у чаши током ноћи

Вјероватно смо сви барем једном пили воду која је преноћила у чаши на ноћном столићу или у боци у ауту. Поставља се питање је ли то сигурно и здраво.

Вјероватно знате да питка вода остављена у отвореној чаши није посве чиста. Прашина, ситне честице из ваздуха, па чак и мали кукци, могу упасти у чашу преко ноћи. Чак и затворена посуда или боца доноси проблеме, углавном зато што је наша кожа обложена знојем, прашином, мртвим ћелијама, па и исцјетком из носа. Након што наслонимо боцу на уста, све се то може "испрати" у преосталу воду, узрокујући контаминацију.

Наша слина такође садржи бактерије које додатно онечишћују воду у боци.

- Ако се онда та вода остави сатима, то би могло потенцијално додатно контаминирати воду и могли бисмо наудити себи поновним уношењем те бактерије - каже др. Марк Ливи, специјалиса примарне здравствене заштите у Mercy Medical Центеру у Масачусетсу.

Можете ли се разбољети

- Када усне прислоните на боцу, требали бисте је испразнити у једном даху, а затим је бацити – наводи Ливи.

Можете ли се разбољети ако попијете чашу воде која је стајала преко ноћи?

Будимо реални, будући да је ријеч о вашим властитим бактеријама, мало је вјероватно да ћете се заправо разбољети. Бројни људи пијуцкају из кориштених чаша, шалица и боца без икаквих штетних посљедица. Али свакако није препоручљиво своју боцу дијелити с неким другим. Ни неко с компромитираним имунолошким системом, као што су пацијенти након трансплантације, они који су подвргнути хемотерапији или људи који живе с АИДС-ом, не би смио бити изложен контаминираној води.

Нема разлике у томе ради ли се о флашираној или води из славине. Уобичајен је мит да је флаширана вода чишћа од оне из славине. Обје морају задовољити строге хигијенске стандарде, према Агенцији за заштиту околиша.

Шта је с остављањем воде на мјестима попут вашег аутомобила? Вода остављена на сунцу ће се загријати, што је чини погодном за размножавање бактерија, поготово ако сте већ пили из ње. Остављање боце испод сједала може мало смањити топлину, али бактерије ће се и даље развијати, пише index.hr.

Неке врсте пластичних боца садрже БПА или сличне хемикалије које могу пријећи у воду, нарочито након излагања сунчевој свјетлости. Постоје истраживања која сугерирају да је БПА повезан са широким распоном здравствених проблема који утјечу на мозак и понашање. Кориштење боце без БПА-а елиминирало би овај проблем, али не и раст бактерија, поготово ако користите металну боцу, која се брзо загријава, потичући клице да се размножавају, пише The Healthy.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана