Јапанци су најдуговјечнији људи: Погледајте које намирнице су у њиховом јеловнику

GS
Foto: X.com

"Кад сам се као одрасла особа преселила у Америку, често сам била болесна или нерасположена због хране коју сам јела", открила је нутрициониста Мишико Томиока за "ЦНБЦ".

Како би то промијенила, она је постала нутрициониста, а свој рад усмјерила је на дијељење јапанских навика у исхрани. Ове намирнице сматра заслужним за дуг и срећан живот.

Сусам

Сјеменке сусама богате су витаминима Б и Е, протеинима, влакнима и минералима, попут магнезијума, калцијума и фитостерола који могу помоћи у контроли холестерола.

Мача чај

"Моја 99-огодишња тетка сваки дан започиње мача чајем, а тако радим и ја. Зелени чај садржи витамин Ц, Б, влакна и протеине, као и противупалне полифеноле", каже Томиока.

Шитаке печурке

Шитаке су основни састојак многих јапанских јела. Ове печурке су пуне протеина и витамина Д и Б. Такође, садрже лентинан, полисахарид који може помоћи у борби против упале.

Пасуљ и друге махунарке

Соја је укусна и приступачна намирница, а Томиока воли и едамам, кинако (сојин прах), незаслађено сојино млијеко. Соја је богата влакнима, Б витаминима, калијумом и полифенолима.

"Волим и црвени пасуљ. Богат је полифенолима, влакнима, калијумом, протеинима, Б витаминима, а све то може помоћи у спречавању упале", каже нутрициониста. Тофу је сир од соје и обезбјеђује потребну дозу протеина без уноса меса и млијечних производа.

Ђумбир

Помаже у јачању имунитета и убрзава метаболизам. Нутрициониста из Јапана каже да ђумбиром смирује желудачне тегобе и ублажава прехладу. Ђумбир такође ставља у јела, јер им побољшава укус и штити храну од кварења.

Ферментисана храна

Неке од најпопуларнијих намирница у Јапану су мисо (ферментисана паста од соје, често се користи у супи), затим ферментисана соја и поврће укисељено у пиринчаним мекињама. Ферментисана храна пуна је пробиотика који помажу у варењу и могу смањити ризик од болести.

Морске алге

У Јапану је морска трава, позната као каисо, дио многих јела и грицкалица. Ова намирница има мало калорија и пуно влакана. Садржи и низ есенцијалних минерала и витамина, укључујући јод, гвожђе, калијум, магнезијум, витамин Б12 и омега 3 масне киселине, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана