Извор калијума, штити тијело од упалних процеса, смањује холестерол - поврће које чува организам

Г.С.
Извор калијума, штити тијело од упалних процеса, смањује холестерол - поврће које чува организам

Млади лук је веома хранљив и богат витаминима и минералима, који помажу у превенцији многобројних болести. Он је идеално пролећно поврће, које је добар извор витамина А, К и Ц, док од минерала садржи доста фосфора, калијума и калцијума.

Због својих антибактеријских својстава штити тијело од појаве упалних процеса, а велике количине сумпора у њему појачавају апетит и побољшавају варење хране.

1. Чува срце

Млади лук је пун антиоксиданаса који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелије у ткивима. Он такође садржи и доста витамина Ц, који помаже да крвни притисак остане у границама нормале и тако штити од појаве срчаних обољења.

2. Штити вид

Велика количина каротеноида у овој намирници чува вид и здравље очију, док природне облоге направљене од младог лука смирују надраженост и упале ока. Витамин А у њему, осим што штити од упале очију, смањује и ризик од појаве болести мрежњаче, као што је дегенерација макуле.

3. Јача кости и имунитет

Витамини Ц и К у младом луку штите и јачају кости. Они побољшавају производњу колагена и чувају густину у костима. Само једна стабљика младог лука садржи око 20 микрограма витамина К и 1,6 микрограма витамина Ц, што је 22 одсто препоручене дневне дозе ових витамина који побољшавају здравље костију. Млади лук добар је извор фитохемикалија, посебно једињења флавоноида, као што су кверцетин и антоцијани, показале су многобројне студије. Ова фитохемијска једињења су природне хемикалије које садрже многе биљке, а које могу да побољшају имунитет.

4. Смањује холестерол

Млади лук има велики број супстанци које снижавају лош холестерол у крви. Његов зелени дио веома је здрав и, поред тога што помаже да се смањи холестерол, добар је и за враћање повишеног шећера у нормалу.

5. Добар и за кожу

Млади лук помаже организму да производи веће количине колагена и да га обнавља. Колаген је неопходан да кожа остане лијепа, па ћете јој једењем лука помоћи да буде здрава и младолика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана