Између радости и туге: Суочавање с поремећајима расположења након порода

мр сци др мед Александар Пејић
Између радости и туге: Суочавање с поремећајима расположења након порода

Имао сам пацијентицу, зваћемо је Ана. Ана је родила своје прво дијете прије шест седмица. На почетку, осјећала је типичну еуфорију и срећу због новорођенчета. Међутим, неколико дана након порођаја, почела је осјећати необјашњиву тугу, често је плакала без видљивог разлога и била је изузетно напета.

Њено стање се побољшало након двије седмице, иако се још увијек повремено осјећала исцрпљено. Ана је доживјела оно што се обично назива „baby blues“. 

„Baby blues“ или постпорођајна туга је стање које се јавља у периоду од два до пет дана након порода и траје до мјесец дана. Ово стање погађа између 80 и 90 одсто жена које су родиле. Манифестује се кроз промјене расположења, напетост и плачљивост, али обично пролази само од себе без потребе за медицинском интервенцијом.

Главни симптоми „baby bluesa“ укључују:

- Промјене расположења

- Плачљивост

- Осјећај напетости

- Потешкоће са спавањем

- Блага анксиозност

Ово стање се разликује од озбиљнијих поремећаја расположења, као што је постпартална депресија, по својој краткотрајности и интензитету симптома.

Постпартална депресија је озбиљније стање које се може појавити унутар 12 седмица од порода.

Симптоми укључују:

- Дубоку тугу и лоше расположење

- Анксиозност

- Ослабљену концентрацију

- Мисли о суициду

- Мањак енергије

- Безвољност

- Несаница

- Ослабљен апетит

За разлику од „baby bluesa“, постпартална депресија захтијева медицинску процјену и лијечење. Диференцијална дијагноза је кључна како би се ово стање разликовало од биполарног афективног поремећаја. Терапија обично укључује антидепресиве из групе ССРИ, а за дојиље се бирају лијекови који се слабије излучују у мајчино млијеко. Лијечење траје од три до шест мјесеци и често је врло успјешно.

Аутор је специјалиста психијатрије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана