Истраживање: Вријеме испред екрана штети менталном здрављу адолесцената

Анадолија
Foto: piqsels.com

САРАЈЕВО - Ново глобално истраживање открило је да вријеме проведено испред екрана и недостатак физичке активности штете менталном здрављу адолесцената.

Истраживање, објављено у академском часопису "Тhе Lancet", је проведено на узорку од 577.000 дјеце старости између 11 и 15 година, из 42 земље с високим приходима.

Утврђено је да штетни утицаји на ментално здравље код дјевојчица почињу након два сата кориштења екрана, а код дјечака након четири сата.

Наводи се да дјевојчице вријеме испред екрана проводе пасивније те су у већој мјери кориснице друштвених мрежа у односу на дјечаке. Употреба екрана укључивала је телевизију, видеоигре и друштвене медије, али не и вријеме проведено испред екрана у академске сврхе.

Један од аутора студије Асад Кан са Факултета здравствених и рехабилитацијских наука Универзитета у Kвинсленду рекао је да су током истраживања код дјеце испитивали задовољство животом и њихово психосоматско здравље.

"Оно што смо открили је да је ментално здравље велики проблем. Такођер смо почели виђати доказе који долазе из научне литературе да прекомјерно кориштење екрана за рекреацију такођер узрокује неке проблеме у академским постигнућима, пажњи и друге психосоцијалне проблеме попут синдрома поремећаја пажње", рекао је Кан.

Додао је да је истраживање показало да је вријеме проведено испред екрана повезано с депресијом и аксиозношћу у овој популацији.
Кан је рекао да је студија такође открила да физичка активност има позитиван утицај на ментално здравље.

Рекао је да један сат физичке активности и не више од два сата екрана дневно осигуравају "оптималну менталну добробит". "Морамо поновно калибрирати понашање наше дјеце према здравијем начину живота, што значи да бисмо, кад можемо, требали замијенити вријеме проведено испред екрана неким активностима на отвореном. Позивамо родитеље да смање вријеме проведено испред екрана, као и да повећају физичку активност, како бисмо својој дјеци обезбиједили бољи живот", изјавио је аутор студије, објавио је портал ABC News.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана