Истраживање: Сједење осам сати дневно може повећати ризик од можданог удара

ГС
Foto: Илустрација

Особе које су пријавиле да сједе осам или више сати дневно и нису физички активне су седам пута изложеније можданом удару од особа које сједе мање од четири сата дневно и свакодневно тренирају најмање 10 минута.

Особе млађе од 60 година, које већину слободног времена проводе сједећи, имају значајно већи ризик за настанак можданог удара од особа које су физички активне, показало је најновије истраживање, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Истраживање које је објавило Америчко удружење за срце, указује на то да особе које су пријавиле да сједе осам или више сати дневно и нису физички активне су седам пута изложеније можданом удару од особа које сједе мање од четири сата дневно и свакодневно тренирају најмање 10 минута.

У сврху истраживања прикупљени су подаци 143.000 одраслих особа из канадског статистичког уреда за истраживање здравља.

Научници су у просјеку 9,4 година пратили учеснике, старије од 40 година, а који немају историју болести повезаних с можданим ударом.

Америчко удружење за срце препоручује одраслим особама најмање 2,5 сата недјељно физичке активности умјереног интензитета.

"Сматра се да сједилачко вријеме нарушава глукозу, метаболизам липида и проток крви, те повећава упалу у тијелу. Ове промјене би временом могле имати штетне учинке на крвне жиле и повећавају ризик од срчаног и можданог удара", рекао је водећи аутор студије Раед Јоунди, клинички научник са Универзитета МцМастер у Онтарију, у Канади.

Током просјечних 9,4 година праћења догодило се 2.965 можданих удара, од чега су око 90 посто били исхемијски удари, најчешћи тип можданог удара, који настаје због зачепљења или сужења артерије крвним угрушком, тромбом или емболусом.

Од можданог удара у свијету годишње оболи 15 милиона особа, од чега 5,5 милиона премине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана