Истраживање: Пушачи тешко могу димом да пренесу корону

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Не постоји много доказа који указују да би дим из плућа пушача који има корона вирус могао да зарази другу особу, али амерички истраживачи који су се бавили овим питањем поручују људима да треба да знају да "када удахну дувански дим удишу ваздух из нечијих плућа", пренио је Вашингтон Пост.

Вилијам Ристенпарт, професор на Универзитету Калифорнија у граду Дејвису, рекао је да је мало вјероватно да честице дуванског дима пренесу вирус на другу особу.

"Ово је због чињенице да врелина из цигарете вјероватно убија вирус", рекао је Ристенпарт за Вашингтон Пост.

Међутим, постоји мало разлога за забринутост око заражавања ако удахнете дим из нечијих плућа - респираторне честице иду са димом ка вама.

"Ако осјетите дим који је неко избацио из плућа, значи да удишете ваздух који је био у пушачевим плућима. То значи да бисте такође могли да удишете њихове респираторне честице напуњене вирусима, које се састоје од респираторне слузнице, а не од пепела", додао је он.

Данас је јасно да се корона преноси капљичним, али и важдушним путем.

Оно што је такође извјесно, то је да пушачи морају да склоне маске да би држали цигарету.

Само кружење око људи који не носе маске је само по себи ризик, а још гора ствар је што пушачи умију да јаче избацују ваздух из плућа, дувајући.

"Неко ко не пуши, избацује респираторне честице највише два метра, али пушаци када дувају дим од цигарете могу да добаце и до четири метара", рекао је Херман Гацамбид, пулмолог из Орланда.

Алберт Рицо, шеф америчке пулмолошке службе, казе да пушачи "не само да потенцијално могу да шире вирус неносећи маску, већ избацују капљице на људе око њих и тако могу да их заразе".

Пушачи су у већем ризику да добију тежи облик корона вируса, саопштио је амерички Центар за контролу и превенцију болести.

Пушење повећава ризик од болести јер нарушава функцију плућа и отежава организму да адекватно одговори на инфекцију, док су млађи пушачи у још већем ризику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана