Истраживање: Пролазници спорије реагују када позли жени

ГС
Foto: Илустрација

Пролазници спорије пружају оживљавање женама, а (невјероватни) разлози оклијевања често надвладају потребу за брзим дјеловањем чак и када постоји ситуација на живот и смрт.

Реанимација у јавности још увијек је ријетка, јавља се у само око 37 одсто свих срчаних догађаја који се догађају на јавним локацијама, али реанимација је кључна техника спашавања живота па шокантно дјелује податак да пол има значајну улогу у одлуци пролазника који свједочи немилом догађају о томе хоће ли реанимирати особу.

Наиме, жене имају нижу стопу преживљавања од изненадног срчаног застоја, дијелом и зато што пролазници спорије пружају оживљавање женама него мушкарцима, према студији Европског кардиолошког друштва.

Студија је показала да је око 45 одсто мушкараца који су претрпјели срчани застој у јавности добило реанимацију, док је за жене тај проценат био 39 одсто. Студија је такође показала да мушкарци имају 23 одсто већу вјероватноћу да ће преживјети. Као разлог непружања помоћи женама највише се наводи нелагода од додиривања женских груди и страх од лома грудног коша или наношења физичких повреда.

Спријечити пролазнике да дају спасоносну реанимацију жени у срчаном застоју може и то што им је неугодно да уклоне одјећу с непознате жене како би имали бољи приступ мјесту гдје треба масирати, али, како је показала студија, и страх од каснијег оптуживања за сексуално злостављање, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана